Ambasada SAD-a o Dodikovom potezu: Smišljeni napad na Ustav i državu BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt (kojeg ne priznaju u RS) je proteklog vikenda svojom odlukom stavio van snage posljednje zakone i odluke NSRS

07.07.2023. 16:11
  • Podijeli:
Ambasada_SAD_Sarajevo_foto_Ambasada.jpg Foto: Foto: Ambasada SAD u BiH

Američka ambasada u Sarajevu oglasila se nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik potpisao ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske.

Ovo u praksi znači da Dodikovim potpisom Službeni glasnik RS neće objavljivati odluke visokog predstavnika.

Kako su saopštili iz Ambasade SAD-a, odluka predsjednika Republike Srpske da potpiše izmjene zakona, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula, je protivustavna i predstavlja smišljeni udar na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak Bosne i Hercegovine i državu BiH.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornima za svoje postupke", naveli su iz Ambasade.

Visoki predstavnik Christian Schmidt (kojeg ne priznaju u RS) je proteklog vikenda svojom odlukom stavio van snage posljednje zakone i odluke NSRS.

Ne treba zaboraviti da je Schmidt nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se propisuje i zatvorska kazna za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()