Nebenzja: Usvajanje rezolucije vratiće BiH na stari sukob

On je rekao da se Rusija zalaže da striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i konsenzus predstavnika tri konstitutivna naroda

15.05.2024. 19:04
  • Podijeli:
vasiliy nebanzya agencije-6644eaf6c970a.webp Foto: Tanjug

Ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja istakao je da Kristijan Šmit nema mandat za djelovanje kao visoki predstavnik i da nema pravo da se obraća na sjednici Savjeta bezbjednosti.

Nebenzja je rekao da se obraćanjem Šmita u SB diskredituje ovo tijelo UN, dodajući da on predstavlja sliku o BiH na subjektivan način.

Nebenzja je rekao da Šmit svojim djelovanjem pogoršava odnose u BiH, izraljžavajući nadu da će OHR uskoro biti zatvoren.

"Razočarani smo izvještajem Altee o stanju u BiH, koji je pristrasan i ne odražava realno stanje", naveo je on na sjednici Savjeta bezbjednosti o situaciji u BiH.

Ruski predstavnik je naglasio da se rezolucijom o Srebrenici, iza koje stoji Njemačka, krši Dejtonski sporazum, prenosi RTRS.

"Ova rezolucija je suprotna Ustavu BiH, ne predstavlja volju svih u BiH i njen tekst je protivan Dejtonskom sporazumu. Zašto Njemačka stoji iza rezolucije, a počinili su dva genocida u 20. vijeku? Sve to traje od raspada Јugoslavije, bombardovanja Srba, da se cijeli narod označava jednim imenom, a šta je ono što je Njemačka radila u 20. vijeku? Mi se suprotstavljamo onome što radi zapadni svijet, a posebno njegovom prisustvu u političkom Sarajevu. Sve je to neprihvatljivo, čak i prema povelji UN", istakao je Nebenzja.

On je rekao da se Rusija zalaže da striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i konsenzus predstavnika tri konstitutivna naroda.

"Usvajanje rezolucije vratiće BiH na stari sukob i nikako neće pomoći napretku zemlje", naglasio je ruski predstavnik.

On je podsjetio da obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na današnjoj sjednici nije usaglašeno u Predsjedništvu BiH i da se ponavlja djelovanje suprtono ustavnom poretku BiH.

"To može dovesti do novog sukoba koji ugrožava stabilnost BiH. Pokušavaju da sprovedu zapadne ideje unitarne države, zanemarujući interese srpskog naroda. Pozivamo izabrane predstavnike BiH da rade u interesu BiH, ali imamo izabrane predstavnike koji su pod sankcijama i time se stvara kriza. Republika Srpska nije srećna zbog toga. Srbi su optuženi za separatizam, a neki ih smatraju i genocidnim narodom. Niko ne treba da bude zaluđen ovom zapadnom retorikom", rekao je Nebenzja.

Nebenzja je istakao da je potrebno pažljivo pročitati izvještaj Republike Srpske o situaciji u BiH, kako bi se stekla realna slika o stanju u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()