Izabrana firma koja će nabaviti helikoptere za potrebe sarajevske policije

Vrijednost 30 miliona maraka

06.12.2023. 14:10
  • Podijeli:
profimedia-0764306025 helikopter blackhawk crni jastreb-642fe10e6ad4f.webp Foto: Profimedia

Plan o uspostavljanju helikopterske jedinice pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo donijet je 2019. godine, a sada je konačno izabran ponuđač helikoptera za potrebe sarajevske policije.

Početkom mjeseca oktobra ministar Katica donio je odluku o pokretanju postupka nabavke višenamjenskog helikoptera (ponovljeni postupak).
Riječ je projektu čija je procijenjena vrijednost nabavke 30.341.880,34 KM, bez PDV-a. Ovaj projekat je u uvršten u program javnih investicija za period 2023.-2025. godine.

"Veliki broj ponuđača do sada je skinuo tendersku dokumentaciju sa portala javnih nabavki, dok se zvanično otvaranje ponuda očekuje u drugoj polovini mjeseca novembra tekuće godine", rečeno je iz kabinete resornog ministarstva za Klix.ba ranije.

Tender je početkom ovog mjeseca, tačnije kako je objavljeno jučer (5. decembar) okončan, a shodno Zakonu o javnim nabavkama, primjenjujući kriterij "najniža cijena", kao najpovoljniji u postupku nabavke helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo, izabran je ponuđač.

Riječ je o firmi "Shot" d.o.o. iz Zenice.

Kako je i ranije usaglašeno, helikopter mora spadati u kategoriju Veliki helikopter, opremljen sa dva turbovratilna motora, mora zadovoljavati Kategorije A i B prema specifikacijama EASA i varijanta helikoptera koja je predmet ponude mora u trenutku isporuke helikoptera posjedovati Tipski certifikat EASA-e.

Osim toga, iz MUP-a Kantona Sarajevo također je navedeno da helikopter mora biti u potpunosti novoproizveden, što je za potrebe ovog Zahtjeva definisano time da je sklapanje helikoptera koje prethodi prvom testnom letu izvršeno nakon potpisivanja ugovora, i da su na helikopteru instalirane isključivo nove komponente.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()