Firma iz Gruda gradit će dvije solarne elektrane

Za FNE „Lena 1” planirana godišnja proizvodnja električne energije je od 101.731 MWh, a planira se graditi na lokalitetu Miljkovići

09.02.2024. 09:04
  • Podijeli:
solarna elektrana pixabay-6427bf34bbf05.webp Foto: Pixabay

Vlada Federacije BiH usvojila je informacije Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana “Lena 1” i “Lena 2” privrednog društva Solar Lena d.o.o. Grude.

Data je i prethodna saglasnost ovom ministarstvu u postupku izdavanja energetskih dozvola za izgradnju ovih fotonaponskih elektrana instalisane nazivne snage po 75 MW i odobrene snage priključenja po 75 MW, koje se planiraju graditi u Mostaru.

Za FNE „Lena 1” planirana godišnja proizvodnja električne energije je od 101.731 MWh, a planira se graditi na lokalitetu Miljkovići. Planirana godišnja proizvodnja električne energije za FNE „Lena 2” je od 104.256 MWh, a planira se graditi na lokalitetu Pologa.

Premijer Federacije BiH zadužen je da ove informacije sa zaključcima uputi Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje, kako bi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije moglo pristupiti aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriterijumu, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ovih energetskih dozvola.

U informacijama je, između ostalog, navedeno da će razvoj fotonaponskih elektrana na lokaciji Grada Mostara biti od općeg značaja za lokalnu i regionalnu zajednicu u smislu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora uz smanjenu emisiju stakleničkih plinova. Također, pored prihoda koje će ostvarivati FNE, ostvarilo bi se i smanjenje emisija CO₂. Ovim konceptom ostvarile bi se i uštede na emisijama polutanata SO₂, NOx i čvrstih čestica.

U informacijama su navedene i realizovane i aktivnosti koje su u toku, kao i planovi za naredni period.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()