Federacija se zadužila za 20 miliona KM

Riječ je o odluci Vlade FBiH da ne prihvata više novca, jer je bilo dovoljno ponuda koje su pristigle u ukupnom iznosu od 57,5 miliona maraka

31.10.2023. 16:14
  • Podijeli:
novac Foto: Pixabay
novac

Federacija BiH danas se zadužila za 20 miliona KM, iako je plan bio zaduženje od 50 miliona.

Riječ je o emisiji obveznica Federacije BiH koje je danas obavljeno putem Sarajevske berze. Planirani iznos emisije bio je 50.000.000, a ostvareno je 20.000.000 KM.

Riječ je o odluci Vlade FBiH da ne prihvata više novca, jer je bilo dovoljno ponuda koje su pristigle u ukupnom iznosu od 57,5 miliona maraka.

Ponderisana prosječna kamatna stopa je 3,238, odnosno kuponska stopa je 3,20 posto, prenosi Biznisinfo.ba.

Datum dospijeća je 1. januar 2026. godine, što znači da je riječ o trogodišnjim obveznicama.

Najčešći kupci ovih vrijednosnih papira su komercijalne banke, pa je ovo jedan vid zaduženja kod njih.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()