EUFOR sankcionisao vojnika zbog prisustva obilježavanju Dana RS

"EUFOR naglašava da su integritet i nepristrasnost njegove misije od najveće važnosti"

15.01.2024. 12:19
  • Podijeli:
vojnik eufor opstina milici-65a514bfcc436.webp Foto: Opština Milići

Vojnik EUFOR-a koji je 9. januara, tokom obilježavanja Dana Republike Srpske stajao u crkvi u Milićima, te prisustvovao i služenju parastosa poginulim borcima u Spomen sobi, suspendovan je i vraćen kući iz zone operacija.

Ovo je potvrđeno za Srnu iz EUFOR-a, odakle su naglasili da je ova mjera izrečena nakon što je, navodno, utvrđeno da ponašanje pripadnika jednog od timova za vezu i osmatranje (LOT), koji je bio zadužen da prati i osmatra događaje 9. januara na Dan Republike Srpske, nije bilo u skladu sa principima kojih se pridržava EUFOR.

"EUFOR naglašava da su integritet i nepristrasnost njegove misije od najveće važnosti", poručili su iz EUFOR-a

Inače, Ustavni sud BiH je u dva navrata, 2015. i 2019. godine, neustavnim proglasio obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara. Prema toj odluci Republika Srpska može da ima svoj dan, ali je spornim ocijenjeno da to bude 9. januar kada je 1992. godine u Sarajevu tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ali i drugi predstavnici vlasti u Republici Srpskoj poslije svake odluke Ustavnog suda isticali su da samo deveti januar može da bude Dan Republike i da će ostati privrženi tom datumu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()