Eichhorst: Pojedine članice EU ublažile kritički pristup Bosni i Hercegovini

Razgovor u Predsjedinštvu BiH

06.02.2024. 21:50
  • Podijeli:
eichorst predsjednistvo bih anadolija-65c271c60eb70.webp Foto: Anadolija

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine večeras su razgovarali s izvršnom direktoricom za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

Kako su saopćili iz Predsjedništva, članovi Predsjedništva poželjeli su dobrodošlicu direktorici Eichhorst, zahvalivši se na pažnji i predanosti koju ona i drugi zvaničnici Evropske unije posvećuju Bosni i Hercegovini u njenim naporima na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Potvrdili su da je vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine da postane punopravna članica Unije, iznoseći jedinstven stav da je od izuzetne važnosti da Bosna i Hercegovina u martu dobije odluku Evropske komisije o početku pregovora o pristupanju EU. Smatraju da je to u interesu, ne samo Bosne i Hercegovinu, nego i regiona i EU.

Informišući Eichhorst o naporima koje su domaće vlasti i institucije u Bosni i Hercegovini učinili u proteklom periodu u ispunjavanju obaveza na evropskom putu, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izrazili su nadu da će do marta biti ispunjeni i ostali kriteriji kako bi bila osigurana podrška zemalja članica EU otvaranju pregovora o pristupanju.

Članovi Predsjedništva pozdravili su odluku Evropske komisije o donošenju novog Plana rasta za Zapadni Balkan (Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo) kojim je predviđeno daljnje ekonomsko usklađivanje Zapadnog Balkana, kroz zajedničko jedinstveno tržište, s jedinstvenim tržištem EU.

Eichhorst je izjavila da su u Briselu svi iskreno opredjeljeni da pomognu Bosni i Hercegovini u ispunjavanju preostalih obaveza kako bi u martu bila donesena odluka o početku pregovora o pristupanju EU, navodeći da su neke članice EU ublažile svoj ranije izražen kritički pristup prema Bosni i Hercegovini.

Napomenula je da treba iskoristiti povoljan trenutak za dobijanje početka pregovora te da konačne odluke vezane za preostale obaveze do marta moraju da donesu političari u Bosni i Hercegovini, saopćili su iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()