Državljani u regiji za ulazak u zemlje EU će se morati registrovati i platiti naknadu

Pokreće se novi sistem

03.01.2023. 08:50
  • Podijeli:
travel-5219496-1920-profimedia-putovanje-pasos.jpg Foto: Profimedia

Državljani Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije trebat će odobrenje putovanja za ulazak u zemlje članice Evropske unije, kao i za Norvešku, Island i Švicarsku, počevši od kraja 2023.

Sistem poznat kao ETIAS, podrazumijeva da se građani iz svih zemalja koje imaju vizu - besplatna putovanja s Evropskom unijom, online registruju jednom svake tri godine prije putovanja i morat će platiti malu naknadu.

To će utjecati na 1,4 milijarde ljudi iz više od šezdeset zemalja izuzetih od viza, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Australiju.

Važno je napomenuti da ETIAS nije viza. ETIAS je povezan s pasošom putnika. Vrijedi do tri godine ili do isteka pasoša, šta god nastupi prije, javlja ex-yu aviation.

Ako dobijete novi pasoš, trebate dobiti novu ETIAS-ovu putnu autorizaciju. Uključuje online ispunjavanje obrasca i plaćanje naknade od sedam eura nakon čega bi autorizacija trebala biti izdana u roku od nekoliko minuta. Očekuje se da će ETIAS biti implementiran od novembra nakon godina odgode. Tačan datum tek će biti objavljen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()