Znate li u kojoj zemlji se voze najstariji automobili u Evropi?

Iz BIHAMK-a kažu da je situacija bolja nego prošle godine, ali daleko od dobre

31.03.2024. 10:35
  • Podijeli:
cars-6381364-automobili-polovni-automobili-pixabay.jpg

Na putevima Bosne i Hercegovine voze se najstariji automobili u Evropi, kaže zvanična statistika. Dok je prosječna starost automobila u Evropskoj uniji 12 godina, u Bosni i Hercegovini prosječna starost četvorotočkaša je 17, a gotovo petina je starija od 26 godina.

Prema zvaničnoj statistici, putevima BiH krstari preko milion putničkih automobila. Od tog broja, tek oko 27 000 staro je od 2 do pet godina. s druge strane, petinu voznog parka u našoj zemlji čine vozila stara preko 26 godina.

Iz BIHAMK-a kažu da je situacija bolja nego prošle godine, ali daleko od dobre.

"38 posto vozila je starije od 23 godine. Prema prikupljenim podacima za proteklu godinu možemo zaključiti da je prosječna starost vozila u BiH 17 godina, što je, kad uporedimo s godinom ranije, bolje, jer je 2022. prosječna starost bila 19 godina", kaže Silma Muminović iz Sektora za preventivu i obrazovanje BIHAMK-a.

Vozila starih do dvije godine svega je jedan posto, dok u našoj zemlji ima oko 10% vlasnika vozila starih od pet do deset godina.

"Bude i vozila sad 30 i više godina, sa početka 90-ih. Golf dvojke imate popularan model na našim prostorima, pojavi se poneki, ali je sve manje. Neko pravilo je što je auto mlađe to je i bolje stanje vozila, mada ne mora da znači, u suštini stvar je na vozačima i vlasnicima vozila. Odgovornost prema vozilu je glavna stvar", ističe šef servisa automobila Miljan Janjić.

S druge strane, starost vozila je faktor koji utiče i na bezbjednost u saobraćaju i učestalost saobraćajnih nezgoda, ali nije presudan činilac, kažu stručnjaci.

"Sve je povezano. Isto tako i vozači, imamo saobraćajnu kulturu koju negdje vidimo, ne vidimo, gdje smo očevici svega toga. Sve je svijest čovjeka, odnosno vozača", navodi vlasnik autoškole Miroslav Josić.

"Najmlađa" vozila u Evropi, čija je prosječna starost oko 8 godina, voze Austrijanci, Irci i Danci, a u regionu Slovenci, sa prosječnom starosti četvorotočkaša od 12 godina, piše BHRT.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()