Završena proizvodnja prvog od 15 novih tramvaja za KS, isporuka do kraja godine

Ugovor o kupovini novih tramvaja potpisan je prošle godine

19.09.2023. 14:51
  • Podijeli:
novi tramvaji vlada ks-650996bbcb5f3.webp Foto: Vlada KS

Kanton Sarajevo bi do kraja ove godine trebao dobiti prvi od 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler koji su ukupno koštali 34 miliona eura, osiguranih kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Proizvodnja prvog tramvaja je završena.

Prvi proizvedeni tramvaj je izložen na jednom od najvećih željezničkih sajama u svijetu - Trako sajam koji je danas počeo u Poljskoj. Sajmu prisustvuje kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP). Sarajlije će se uskoro voziti jednim od najmodernijih tramvaja.

Riječ je o o tramvaju koji za Kanton Sarajevo proizvodi švicarska kompanija Stadler. Svaki tramvaj će imati po tri vagona, a proizvode se po narudžbi i potrebama Kantona Sarajevo. Ugovor o kupovini novih tramvaja potpisan je prošle godine.

Kako se navodi, preostalih 14 tramvaja bit će isporučeno tokom sljedeće godine, a u međuvremenu se razmatra nova, dodatna kupovina još 10 novih tramvaja, za šta će biti raspisan poseban tender.

Podsjećamo, resorno ministarstvo razmatralo je proljetos dodatnu kupovinu novih tramvaja, a jedan od razloga za to jeste i produženje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()