Zadužili smo se još za 25 miliona eura!

Ugovor u ime BiH potpisao je ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija

01.02.2023. 11:08
  • Podijeli:
Tegeltija_EBRD_ugovor_foto_UNA-63da396920eb0.webp Foto: UNA

Bosna i Hercegovina potpisala je sporazum sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o zajmu u iznosu 25 miliona eura za izgradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasniuce u Kantonu Sarajevo.

Ugovor u ime BiH potpisao je ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija.

"Do sad imamo 3 milijarde eura potpisanih sa EBRD-om i to za brojne projekte. ovaj projekat je samo jedan u nizu infrastrukturnih projekata. Nadam se da ćemo ga brzo realizirati kkao bi gradsko opterećenje bilo što manje. Projekat smo potpisali mi, a dug će vraćati Kanton Sarajevo", pojasnio je Tegeltija.

Dodao je da BiH pregovara oko mnogo projekata.

"Nama je najinteresantnije da završimo Koridor Vc, a koji nije moguće završiti bez EBRD-a. Pregovara se u vezi još 14 projekata, a njihova vrijednost je oko 470 miliona eura", istakao je.

Ugovor ispred EBRD-a potpisala je predsjednica Odile Renaud-Basso.

"BiH je izuzetno važna zemlja za nas, u smislu projekata i saradnje. Iz svega ovoga što ste čuli, mi smo dugogodišnji partner BiH. Naši projektii su usmjereni na tri područja, infrastruktura, privatni sektor i zelene tranzicije. BiH je jedna od najuspješnijih zemalja u okviru naše inicijative Zeleni gradovi. Čak četiri grada su uključena, a još će se dva grada priključiti ovoj inicijativi. Ovaj projekat je podrška Kantonu Sarajevo", istakla je Renaud-Basso.

Dodala je da će se ovim projektom smanjiti svakodnevne saobraćajne gužve, ali i zagađenje zraka u Sarajevu.

"Ovo je prava investicija u budućnost", naglasila je.

Tegeltija je ovom prilikom istakao da BiH pregovara o finansiranju čak 14 projekata. 

"Sedam su kreditni, a u sedam slučajeva se radi o grantovima, a svi su vezani za infrastrukturu. Najveći dio projekata odnosi se na dijelove Koridora Vc, zatim idu projekti za zaštitu životne sredine, izgradnju pruga, vodovoda, te prerade čvrstog otpada", pojasnio je Tegeltija.   

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()