Zabrinjavajući porast nasilja djece nad roditeljima

I u sigurnim kućama sklonište traži sve više žena u poznijoj dobi koje su na udaru nasilne djece

14.04.2023. 09:52
  • Podijeli:
pesnica_tucanasilje-63d7ba186ffdd.webp Foto: Pixabay

Nasilje djece nad roditeljima u Republici Srpskoj u stalnom je porastu, upozoravaju nevladine organizacije koje se bave zaštitom žrtava porodičnog nasilja.

U analizi slučajeva nasilja u porodici, koje je nedavno objavila Udruga "Lara" Bijeljina, navodi se da je nasilje muževa nad ženama i dalje dominantno, ali da je sve više slučajeva nasilja nad roditeljima.

U gotovo 30 posto analiziranih slučajeva porodičnog nasilja, u kojima su tužilaštva odustala od kaznenog progona, nasilnici su odrasla djeca, najčešće sinovi, a žrtve ostarjeli roditelji, najčešće majke.

Po pravilu, majke nasilje prijave policiji tek nakon dugogodišnjeg maltretiranja, ali i u takvim slučajevima brzo odustanu i ne žele svjedočiti pred tužilaštvom, nadajući se da će se nasilni sin ili kći "popraviti" i "dozvati pameti".

I u sigurnim kućama sklonište traži sve više žena u poznijoj dobi koje su na udaru nasilne djece. U Sigurnoj kući za žene i djecu žrtve nasilja u Banjaluci tokom 2022. godine boravile su tri žene starije od 65 godina, među kojima je bila i starica od 80 godina.

"Trenutačno u Sigurnoj kući također borave žene koje su bile izložene nasilju od sinova. Ovo su vrlo specifični slučajevi u kojima je potrebna dodatna pažnja i podrška žrtvama", kaže Aleksandra Petrić, programska direktorica "Udružene žene", u sklopu koje djeluje i banjalučka Sigurna kuća.

Nasilje često traje duže vrijeme jer se majke zbog emotivne brige i povezanosti s djecom, bez obzira na nasilje koje trpe, teško odlučuju nasilje prijaviti, tražiti mjere zaštite koje su im dostupne po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, objašnjava ona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()