Zabiljeležena rekordna kršenja ljudskih prava: U BiH korupcija i razni oblici nasilja

U izvještaju se kritikuje i nedostatak slobode medijskog izvještavanja i pravosudni postupci u slučaju napada na medije

21.03.2023. 08:10
  • Podijeli:
zagreb_novinari_assange_anadolija 1-1665235483154.webp Foto: Anadolija

U najnovijem izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima u svijetu,  navodi se da su u svijetu zabiljeležena rekordna kršenja ljudskih prava i zloupotrebe koje su "užasne po svom obimu i ozbiljnosti".

U izvještaju, koji je sastavljen na osnovu iskaza zaposlenih u Stejt departmentu, odnosno zaposlenih u diplomatskim misijama SAD širom svijeta zajedno sa stranim vladinim zvaničnicima, međunarodnim organizacijama, pravnicima, novinarima, akademicima, zaštitnicima za ljudska i radnička prava, navodi se da su primetna brojna kršenja ljudskih prava prije svega u Rusiji, gde se navodi da su počinjeni ratni zločini, ali i drugim kršenjima, prije svega prema učesnicima raznih protesta širom svijeta, odnosa prema LGBT populaciji, rodno zasnovanom nasilju.

Kao glavni "prekršioci" ljudskih prava navode se Rusija zbog sukoba u Ukrajini, Iran zbog protesta nakon smrti Mahse Jine Amini, Kina zbog navodnih zločina nad Ujgurima u Sinđijangu, Burma zbog vojnog režima, Avganistan zbog opresivnih i diskriminatorskih mera Talibana protiv žena i djevojčica, Južni Sudan zbog nasilja na podnacionalnom nivou.

Takođe, u izvještaju se izdvaja i Sirija zbog režima koji, navodi se "nastavlja da zatvara, muči i ubija političke protivnike, branitelje ljudskih prava i novinare", a izdvajaju se i "autoritarne vlade – poput onih na Kubi, Belorusiji i Venecueli, koje su navodno osudile stotine ili hiljade mirnih demonstranata na duge i nepravedne zatvorske kazne. 

Najnoviji izvještaj navodi i sve veći uticaj kršenja ljudskih prava i zloupotreba prema osobama u marginalizovanim zajednicama koje pate od negativnih efekata ekonomske nejednakosti, klimatskih promjena, migracija, nesigurnosti hrane i drugih globalnih izazova.

Izvještaji o zemljama iz 2022. posebno uključuju pojačano izveštavanje o takozvanim praksama "terapije konverzije", koje predstavljaju prisilne ili nedobrovoljne napore da se promijeni nečija seksualna orijentacija, rodni identitet ili rodno izražavanje. 

Demokratija, ljudska prava i radnička prava se međusobno jačaju, a podrška demokratskoj obnovi je od suštinskog značaja za promovisanje ovih prava.

Navodi se da Vlada Srbije nije napravila značajan napredak u istrazi slučaja ubistva braće Bitići, kao i da organizacije za ljudska prava kritikuju kontinuirano veličanje ratnih zločinaca i istorijski revizionizam u zemlji u vezi sa sukobima iz 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji. 

Takođe, kritikuju se i zvaničnici zbog otvorene podrške "osuđenim ratnim zločincima", tvrdi se da policija tuče zatvorenike, kritikuje se i pravosuđe i nedostatak efikasnog parlamentarnog nadzora bezbednosnih agencija.  

Dodaje se da su nezavisni mediji bili aktivni, ali i ograničeni prezasićenošću medijskog tržišta i podrškom vlade provladinim medijima, a u izvještaju se kritikuje i nedostatak slobode medijskog izvještavanja i pravosudni postupci u slučaju napada na medije.  

U Izveštaju o tzv. Kosovu navode se ozbiljna korupcija u vladi i nekažnjivost, nedostatak istrage i odgovornosti za rodno zasnovano nasilje, uključujući nasilje u porodici ili intimnom partneru, seksualno nasilje i druge oblike takvog nasilja, kao i krivična djela koja uključuju nasilje ili prijetnje nasiljem usmjerena na etničke manjine ili druge marginalizovane zajednice.

U dijelu izvještaja o Crnoj Gori, Stejt department kao značajna kršenja ljudskih prava navodi izvještaje o navodnoj torturi za koju su odgovorni vladini agenti, probleme sa nezavisnošću pravosuđa, restrikcije slobode izražavanja, uključujući pretnje nasiljem protiv novinara, o ozbiljnoj korupciji u vladi, izostanku istraga i odgovornosti za rodno nasilje, uključujući porodično ili nasilje intimnih partnera.

Takođe navodi krivična djela koja obuhvataju nasilje ili prijetnje nasiljem čija su meta osobe sa invaliditetima i pripadnici nacionalne, rasne ili etničke grupe ili LGBT zajednice.

Izvještaj o Bosni i Hercegovini ukazuje da je dolazilo do mučenja ili nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja pritvorenika od strane policije, kao i nasilja i pretnji nasiljem protiv novinara, miješanja u slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja.

U BiH je, kaže se, zabiljeleženo ograničenje političkog učešća za manjinske kandidate, korupcija u vladi, rodno zasnovano nasilje, uključujući porodično i seksualno nasilje i nasilje nad djecom i rane i prisilne brakove među romskom populacijom.

Kako se navodi, izveštaj obuhvata stanje ljudskih prava u 198 zemalja, a ovaj godišnji izveštaj se objavljuje više od 40 godina.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()