Za solarne panele u RS prijavilo se više od 5.000 domaćinstava

Naglasio je da trenutno stručne službe analiziraju prijave, te da će uskoro obavijestiti one koji ispunjavaju sve uslove javnog poziva

26.10.2022. 11:45
  • Podijeli:
solarni-paneli-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Na javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove u sistemu kupac-proizvođač (prozjumer), koji je bio otvoren do 15. oktobra, prijavilo se više od 5.000 domaćinstava, rekao je Glasu Srpske generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović.

Naglasio je da trenutno stručne službe analiziraju prijave, te da će uskoro obavijestiti one koji ispunjavaju sve uslove javnog poziva.

"Obučili smo i oko 200 agenata koji će ići po domaćinstvima i prezentovati im prednosti sistema prozumjera, odnosno proizvodnje električne energije na krovovima", kazao je Petrović i podsjetio da je javni poziv za ugradnju solarnih panela na krovove domaćinstava raspisan 15. avgusta.

Još ranije je iz ERS-a poručeno da će program energetske održivosti domaćinstava i privrede, u okviru kojeg će biti odabrana domaćinstava za instalaciju solarnih panela, umanjiti im račune za struju i omogućiti da se ne obaziru na eventualna poskupljenja u budućnosti.

"Domaćinstva koja dobiju fotonaponsko postrojenje narednih 25 godina neće plaćati klasični račun za struju kakav sada plaćaju, a 10 godina će plaćati otplatu dijela vrijednosti ovog fotonaponskog postrojenja, nakon čega ono prelazi u vlasništvo građanina", rekao je Petrović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()