Vodostaj rijeka u FBiH stabilan: Drina nakon historijskog rasta u blagom opadanju

I dalje je na snazi vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne

20.01.2023. 11:23
  • Podijeli:
poplave_foca-63c9123c54042.webp Foto: Srna

S obzirom da su za naredne dane prognozirane uglavnom snježne padavine, očekuje se stabilna hidrološka slika na cijelom vodnom području rijeka u FBiH.

Većina vodostaja na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH je u opadanju.

Hidrološke stanice kao što su HS Ilidža, HS Reljevo, HS Visoko, HS Ključ i HS Sanski Most ispod su kote pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje nadležnih institucija.

I na ostalim hidrološkim stanicama tendencija je pada nivoa vodostaja. Tokom dana se očekuje da vodostaji i na tim stanicama budu ispod nivoa obavještavanja. Uslijed dotoka s podslivova Une, Vrbasa, Bosne, kao i uzvodnog dijela sliva rijeke Save, trenutno se bilježi porast vodostaja na hidrološkim stanicama HS Svilaj i HS Grebnice, u odžačkoj i srednjoj Posavini.

I dalje je na snazi vanredno hidrološko stanje na području gornjeg dijela sliva rijeke Bosne (sliv rijeke Željeznice), Unsko-sanskom kantonu te u BPK Goražde, kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja 16. januara, za period od 17. do 20. januara.

Nakon jučerašnjeg historijskog rasta vodostaja, trenutno je došlo do stagnacije i blagog pada vodostaja Drine. Rijeka Drina ranije je poplavila poljoprivredno zemljište u Roćeviću, Šepku i Tršiću.

Pripadnici Službe službe civilne zaštite sa rezervnim sastavom već treći dan su neprestano na terenu. Mještanima je pružena pomoć da iznesu namještaj iz prizemlja svojih kuća, dovezene su i raspoređene vreće sa pijeskom, angažovane su i teške mašine za pravljenje odbrambenih nasipa kako bi štete bile što manje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()