Vlada FBiH usvojila mjere u uslovima ekstremno visokih temperatura

Preporuka da se uskladi radno vrijeme

18.07.2023. 18:49
  • Podijeli:
vrucine-vrijeme-sarajevo-durgut-pixsell.jpg

Vlada Federacije BiH je danas zaključkom usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o provođenju preporučenih mjera u uslovima ekstremno visokih temperatura.

Podržano je provođenje preporučenih mjera u uslovima ekstremno visokih temperatura u zdravstvenim ustanovama na teritoriju Federacije BiH, a Federalno ministarstvo zdravstva je zaduženo da, u saradnji s kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo u FBiH, prati provođenje utvrđenih preporučenih mjera.

Također, resorna federalna ministarstva su zadužena da, svako u okviru svojih nadležnosti, utvrdi preporučene mjere u uslovima ekstremno visokih temperatura i naloži njihovo provođenje na nižim nivoima vlasti.

U informaciji Federalnog ministarstva zdravstva su, između ostalog, preporučene i mjere zbog ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile teritorij Federacije BiH i koje kontinuirano negativno utiču na zdravlje stanovništva, a posebno hroničnih bolesnika, trudnica, djece, radnika koji rade na otvorenom, ali i zdravih mladih ljudi koji veliki dio dana provode na ulicama, kao i radno-aktivnog stanovništva.

Preporučene mjere su da radno vrijeme na nivou primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konsultativnih službi počinje u 7 sati ujutro, zatim da se prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite pruži hroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i osobama starijim od 65 godina, da roditelji koji dovode djecu na vakcinisanje protiv zaraznih bolesti, to učine najkasnije do 10 sati ujutro. U preporučenim mjerama su i to da poslodavci uposlenicima koji obavljaju poslove na otvorenom prostoru, početak radnog vremena pomjere na 6 sati ujutro, a ako tehnologija posla to ne dozvoljava, da se treba razmotriti mogućnost prekida poslova u periodu od 11 do 18 sati, te nastavka poslije 18 sati. Radno vrijeme se može i skratiti srazmjerno štetnom utjecaju uslova rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika.

Preporuka je da se uposlenim hroničnim bolesnicima u ovom periodu omogući korištenje godišnjeg odmora, a poslodavci bi trebali dozvoliti i ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, preduzećima i organima vlasti, kao i ležernije odijevanje na oficijelnim dogadajima. Također, preporučeno je da ustanove koje s radom počinju u 9 sati početak radnog vremena pomjere na 8 sati.

Općine bi, navedeno je u preporučenim mjerama, na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, kao što je, u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima, potrebno osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

Stanovništvo bi trebalo kontinuirano izvještavati o općim mjerama zaštite od visokih temperatura poput izbjegavanja kretanja od 10 do 18 sati, nošenja široke svijetle odjeće, upotrebe šešira i naočala, uzimanja dovoljnih količina tečnosti, konzumiranja voća i povrća, kao i da osobe koje putuju prave češće odmore i češće uzimaju manje količine tečnosti.

Stanovništvo treba savjetovati i da borave u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da se pri tome vodi računa da razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od 5°C, navedeno je danas nakon sjednice Vlade FBiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()