Vjerovali ili ne: U Prijedoru će na licitaciju i Osnovna škola

Mještani protiv prodaje

23.09.2023. 20:10
  • Podijeli:

Prodaja kuća i stanova nešto je o čemu čujemo gotovo svakodenvno ali da se prodaje osnovna škola i nije tako česta pojava na našim prostorima. Na osam kilometra od centra Prijedora nalazi se naselje Miljakovci, a tu i nekadašnja područna osnavna škola. Jedina u ovom selu, pusta je već šestu godinu.

 Djece školskog uzrasta u selu ima, no nastavu pohađaju u susjednim selima. Objekat škole ne služi svrsi, pa će je Grad koji je i vlasnik objekata, prodati putem licitacije. Stariji mještani, ovaj potez ne podržavaju. 

Dvorište zapušteno, škola oronula, otvorenih prozora ali zatvorenih vrata. I tako još od 2018. godine. Uskoro bi ovaj objekat mogao imati i drugu namjenu jer se prodaje. U dvorištu smo prvobitno zatekli samo mačku. Na školi je nov jedino poštanski broj. Mještani, nekadašnji učenici ove škole, ideju o prodaji ne podržavaju, kažu, protestovali su još prošle godine ali njihov bunt nije urodio plodom. I opet će, kažu, ako treba.

''To će za nas biti veliki udar. Mi smo protiv toga, prvi ja pa i dosta mještana. Mi idemo na to da škola ostane da se ne prodaje nikome,'' rekao je Petar Topić mještanin Miljakovaca.

Ništa drugačije ne misli ni njegov komšija.

''Evo šta radi se, hoće sada da to prodaju, eee neće,'' poručio je Mile Budimir.

Objekat škole i zemljište su u vlasništvu grada, odlukom resornog ministarstva. S obzirom na to da je objekat napušten, pojavio se bio i potencijalni investitor, nedavno je medijima potvrdio i sam gradonačelnik.

Prema javnosti dostupnim podacima, zahtjev za kupovinu ove škole podnijelo je jedno lice. Ja sam sa dotičnim gopsodinom stupila u kontakt putem telefona, no, međutim, on nije htio stati ispred naše kamere. Prema njegovim tvrdnjama, kaže, da je u međuvremenu i odustao od kupovine ovog objekta.

Djece u Miljakvcima ima, ali školu pohađaju u drugom selu. Iz nadležnog odjeljenja Gradske uprave Prijedora kažu, škola se još uvijek ne prodaje.

''Oni podaci koje smo mi zatražili od škole kojoj ova škola kao područno odjeljenje priapda a to je škola u Petrovu, govore u prilog tome da u nekoj bliskoj budućnosti neće biti djece koja bi bila eventualno upisana u ovo područno odjeljenje. Takvih objekata je zaista mnogo. Oni su većinom u lošem, trošnom stanju i svakako je bolje da neko preuzme brigu o njima,'' pojasnila je Olivera Brdar Mirković načelnica Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu, pronatalitetnu i demografsku politiku u Gradskoj upravi Prijedor.

Da se objekti koji ne služe namjeni prodaju, praksa je širom BIH.

Nekadašnja osnovna škola potencijalnom kupcu ili kupcima biće ponuđena putem licitacije a njena vrijednost je procijenjena na oko 154.000 maraka.

Nijemi posmatrač, čuvar jednog vremena u ovom dvorištu je i bista narodnog heroja Mile Vučenovića. Međutim, ova škola za Petra i Milu je mnogo više od napuštenog objekta.

‘’Kao djeca bili smo veseli, tako smo se družili, išli smo u školu , nije bilo uslova dobrih što se tiče odjeće i obuće ali je bilo veselja,'' prisjeća se Petar.

Kao i ova fotografija sa posvetom iz 1961. godine i ovaj prilog će im, kažu naši sagovornici biti upsomena za života kao sjećanje na neka davna i mnogo ljepša vremena iako im je povod za priču bio bolna i teška tema.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()