Visok nivo akrilamida je pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji

Akrilamid se ne može naći u svježoj hrani i uglavnom nastaje tokom obrade hrane na temperaturama preko 120 stepeni, kao i pri niskoj vlažnosti, što podrazumijeva pečenje, prženje i druge oblike pripreme

04.08.2023. 11:40
  • Podijeli:
cips-pixabayy.jpg

Na hrvatskoj granici utvrđen je visok nivo kancerogenog akrilamida u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji.

Visok nivo akrilamida je pronađen u čipsu sa ukusom paprike proizvedenom u Srbiji, a objavljeno je na stranici Europske komisije. Zemlja prijave je Hrvatska, a obavještenje se odnosi na Hrvatsku i Srbiju.

Proizvod nije ušao na tržište Hrvatske, te je bezbijedno uništen.

Akrilamid se ne može naći u svježoj hrani i uglavnom nastaje tokom obrade hrane na temperaturama preko 120 stepeni, kao i pri niskoj vlažnosti, što podrazumijeva pečenje, prženje i druge oblike pripreme.

Obično se nalazi u hljebu, prženom krompiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksu, krekerima i kafi.

Ovo jedinjenje je detaljnije ispitano i pronađeno u određenim namirnicama 2002. u Švedskoj. Od tada je javnost upozorena na njegove posljedice, a posebno zabrinjava povezanost sa nekim oblicima raka. Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK.

Kako je saopštila Hrvatska agencija za hranu, procenjuje se da prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja kancera svim starosnim grupama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()