Veseli stroj neće puno raditi: Ove godine manje rakije

Voća nema

29.09.2023. 22:01
  • Podijeli:
rakija profimedia-1668085480365.webp Foto: Profimedia

Zbog lošeg prinosa voća ove godine biće i manje rakije, u kazanima širom Srpske najviše će biti ispečeno jabukovače i loze, dok će šljivovice i viljamovke biti samo za sopstvene potrebe, a negdje ni toliko.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je za “Glas Srpske” da je ovo sezona za zaborav za voćare te da će to osjetiti i kazandžije, jer će biti ispečeno mnogo manje rakije nego lani, posebno što su podbacile šljive.

– Ove godine u većem dijelu Srpske nema šljiva, osim u Majevici, a tamošnji voćari su dosta i izvezli, jer je bila velika potražnja, a kvalitet je bio dobar – rekao je Dojčinović.

Ako nema šljive, biće jabukovače i loze, a Dojčinović ističe da će jabuke iznijeti ovu sezonu.

– Jabukovača je rakija koja je, što je i naučno dokazano, najčistija i najkvalitetnija. Imamo veliku ponudu industrijskih jabuka što je spas za ovakvu sezonu, jer svi znaju da je grad uništio velike voćnjake u Gradišci, Kozarskoj Dubici i Laktašima. Ipak plašim se da će i to biti malo, jer nismo imali krušaka ni šljiva – rekao je Dojčinović.


Prema njegovim riječima, vinogradari će imati kvalitetno vino i dobru rakiju.

– Loze će biti možda malo manje nego lani, ali u vinogradima nije strašno stanje – rekao je Dojčinović.

Duško Tepić iz Kozarske Dubice bavi se proizvodnjom jabuka, a kako ističe za “Glas Srpske”, ovo je bila jedna od najtežih godine za voćare.

Sve je počelo sa proljećnim mrazevima i kišom, a kasnije je led u više navrata uništio većinu sorti.

– Samo su jabuke uspjele da prežive nedaće. Doduše i kod ove voćke prinosi su manji od očekivanih, ali sigurno je da će rakija biti dobrog kvaliteta – rekao je Tepić.

Sa proizvođačima domaćih rakija juče je razgovarao pomoćnik ministra poljoprivrede Goran Bursać koji je istakao da je proizvodnja destilata i voćnih rakija u Srpskoj veoma značajna i iznosi 1,2 miliona litara godišnje, od čega se oko dvije trećine odnosi na proizvodnju voćnih rakija, a ostatak na proizvodnju čistog medicinskog alkohola.

Bursać je naveo da je proizvodnja rakija u Srpskoj u ekspanziji, da rakija postaje prepoznatljiv brend ovih prostora i da je sve više kvalitetnih proizvođača.

– Već imamo 94 registrovane destilerije u Srpskoj, od čega su dvije velike industrije koje proizvode više od 100.000 litara godišnje, šest industrija koje proizvode između 10.000 i 100.000 litara, a ostalo su takozvane zanatske destilerije – rekao je Bursać.

Berba

Dragoja Dojčinović naglašava da u voćnjacima uveliko traje berba, a sada su na redu jabuke ajdared.

– Svake godine je sve teže naći dobrog radnika, pogotovo proizvođačima koji angažuju stotine sezonaca. Najmanje je domaćeg stanovništva, a najviše radnika iz Turske – rekao je Dojčinović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()