Vazduh u Ilijašu zagađen

Može uzrokovati zdravstvene probleme osjetljivim kategorijama stanovništva

10.02.2023. 20:32
  • Podijeli:
kovid korona pixabay-63e69a6ad35a6.webp Foto: Pixabay

Na mjernoj stanici Ilijaš, kod Sarajeva, tokom dana se povremeno bilježe visoke koncentracije sumpordioksida (S02) u zraku, javlja Anadolija.

Uz prisustvo zagađujućih PM10 čestica, čiji se rast takođe bilježi na području ove općine, koncentracije ovih polutanata mogu uzrokovati zdravstvene probleme osjetljivim kategorijama stanovništva, a prije svega osobama s hroničnim plućnim i srčanim oboljenjima. Zdravstvena preporuka je da izbjegavaju fizičke aktivnosti kao i boravak na otvorenom.

"Povećane koncentracije S02 u Ilijašu su posljedica "daljinskog transporta" ovog polutanta iz pravca sjevera, te se kao uzrok smatra emisija iz dimnjaka Termoelektrane Kakanj", saopšteno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Usljed niskih temperatura i pojačane upotrebe čvrstih energenata za zagrijavanje u domaćinstvima na području ove opštine bilježe se i povišene vrijednosti PM 10. Na ostalim mjernim mjestima u Kantonu se takođe povremeno bilježe povišene vrijednosti PM 10.

Bitnije poboljšanje kvaliteta vazduha se očekuje od nedjelje na području cijelog kantona, usljed prognozirane promjene vremenskih uslova.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()