Varhelyi i Borrell: U Srebrenici je prije 28 godina napisana jedna od najtamnijih stranica evropske historije

Pomirenje se može temeljiti samo na istini, miru i pravdi

10.07.2023. 18:22
  • Podijeli:
varhelyi borrell reuters-64ac2fdc67832.webp Foto: Reuters

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell te povjerenik za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi uoči sutrašnje 28. godišnjice genocida u Srebrenici su kazali da da je prije 28 godina napisana jedna od najtamnijih stranica evropske historije.

“Prije dvadeset osam godina napisana je jedna od najtamnijih stranica evropske historije. Dijelimo tugu i bol porodica i prijatelja žrtava te osoba koje su preživjele genocid u Srebrenici. Evropa se prisjeća svoje odgovornosti i neuspjeha u zaštiti žrtava. Dok ponovno bjesni rat na europskom kontinentu, danas je na nama obavezati se da ćemo bolje braniti mir i štititi ljudske živote. Prisjećajući se posljedica oružanog sukoba, Europska unija ističe svoju predanost suverenosti, neovisnosti i teritorijalnoj cjelovitosti Bosne i Hercegovine. Budućnost Bosne i Hercegovine kao zemlje kandidatkinje nalazi se u Europskoj uniji”, navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

“Pomirenje se može temeljiti samo na istini, miru i pravdi. Ne smije biti tolerancije prema poricanju genocida, povijesnom revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca. Svi civilni i politički čelnici u Bosni i Hercegovini odgovorni su za saradnju u izgradnji bolje budućnosti koja se temelji na dijalogu i uzajamnom razumijevanju, kako bi se ojačao i obranio mir i ljudsko dostojanstvo, na dobrobit svih generacija.”

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()