Vandalizam u BiH: Zašto je oštećena najveća kamena kugla na svijetu?

Lokalni 'tragači za blagom' nanijeli su nepopravljivu štetu svjetskoj atrakciji, a novi vlasnici parcela je nisu uspjeli sačuvati

26.04.2023. 22:15
  • Podijeli:
Osmanagic_kugla_foto_YT-644937cb00fae.webp Foto: YouTube/BosnianPyramidsTV

Dr. Semir Osmanagić šokiran je vandalizmom na kamenoj kugli u Zavidovićima.

Kako kaže Osmanagić, fondacija 'Arheološki park: Bosanska piramida Sunca' uložila je ogroman napor na promociji 37-tonskog prahistorijskog čuda od njenog otkrića 2016, a najveći svjetski mediji govorili su o ovoj kugli.

Lokalni 'tragači za blagom' nanijeli su nepopravljivu štetu svjetskoj atrakciji, a novi vlasnici parcela je nisu uspjeli sačuvati.

"Neko se nadao da će doći do blaga, a ne razumije da je blago u jednom komadu. Naša potraga za materijalnim pokazuju svu svoju besmislenost ovdje u Zavidovićima. Umjesto da nam ova kugla privlači goste svake godine, oni malo pomračenog uma misle da će doći do nekog svog ličnog dobitka, ostavljajući generacije mladih bez njihovog kruha u turizmu. Šteta", zaključio je Osmanagić.

Pogledajte video:

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()