Uz svjetske destinacije: Jedan bh. grad na listi je Top 10 najboljih mjesta za putovanja u 2024.

Tako je Mostar zauzeo četvrto mjesto na listi najboljih gradova za posjetiti u 2024. godini, a ispred njega se nalaze glavni grad Kenije - Nairobi, glavni grad Francuske - Pariz i Montreal, koji se nalazi u Kanadi

26.10.2023. 20:13
  • Podijeli:
mostar_april_una 24-64312b01b4791.webp Foto: Una

Poznati online turistički vodič Lonely Planet nedavno je objavio listu najboljih odredišta za putovanja za 2024. godinu, a na listu najboljih gradova stavio je i Mostar.

Lonely Planet podijelio je najbolje destinacije u četiri kategorije, a to su: zemlje, regije, gradovi i vrijedonosna odredišta.
Tako je Mostar zauzeo četvrto mjesto na listi najboljih gradova za posjetiti u 2024. godini, a ispred njega se nalaze glavni grad Kenije - Nairobi, glavni grad Francuske - Pariz i Montreal, koji se nalazi u Kanadi. Na listi su još Philadelphia (SAD), Manaus (Brazil), Jakarta (Indonezija), Prag (Češka), İzmir (Turska) i Kansas City (SAD).

U kategoriji "najbolje zemlje" našla se i Hrvatska, koja je na devetom mjestu, dok je prvo mjesto zauzela Mongolija. Slijede je Indija, Maroko, Čile, Benin, Meksiko, Uzbekistan, Pakistan i Sveta Lucija.

Interesanto je da je u najboljim regijama svrstan i Zapadni Balkan, gdje na prvom mjestu ističe Transdinaričku biciklističku rutu, koja prolazi kroz Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Ostale regije, koje Lonely Planet preporučuje su: otok Kangaroo (Južna Australija), Toskana (Italija), Donegal (Irska), Baskija (Španija), Južni Tajland, Swahili (Tanzanija), Montana (SAD), Saalfelden Leogang (Austrija) i Sjeverna Škotska.

Na kraju slijedi lista "vrijednosnih odredišta", a to su prema njihovom istraživanju: Srednji zapad (SAD), Poljska, Nikaragva, Dunavski limes (Bugarska), Normandija (Francuska), Egipat, Ikaria (Grčka), Alžir, Južna jezera i središnji Otago (Novi Zeland) te putovanja evropskim noćnim vozovima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()