Usvajanje djece – put od bezbroj koraka!

Provjerili smo zašto je procedura usvajanja toliko komplikovana i šta nam donosi novi porodični Zakon

07.05.2023. 21:00
  • Podijeli:

U Republici Srpskoj tek rijetkima polazi za rukom da usvoje dijete. Provjerili smo zašto je procedura usvajanja toliko komplikovana i šta nam donosi novi porodični Zakon?

Usvajanje djece – put od bezbroj koraka. Plemenit čin stopiraju procedure, birokratija. U konačnici – sistem. Zna to najbolje Lana Lekić koja je rodila jedno, a usvojila troje djece. Sa sistemom se borila više od četiri godine i uspjela je.

"Opterećenje Centara za Cocijalni rad trenutno najveći problem. Da imate jednu osobu koja se bavi samo djecom bez roditeljskog staranja taj proces bi išao puno bolje i puno brže", kaže Lekić.

U Republici Srpskoj trenutno je 287 djece bez roditeljskog staranja. U prošloj godini bilo je pet zasnovanih potpunih usvojenja. Potvrdili su nam to iz resornog ministarstva. Dosadašnji Zakon je predviđao da djeca do pete godine života mogu biti usvojena. Došlo je do izmjena.

"Ta staroasna granica se podiže do 10-e godine, znači da će dijete i do 10-e godine života moći biti usvojeno što daje mogućnost većem broju potencijalnih usvojitelja da se ostvare kao roditelji, kaže Sanela Trivundža, psiholog i porodični savjetnik.

Jedinstveni lični registar usvojenja – novina je porodičnog Zakona Republike Srpske. To u praksi znači manje hodanja od vrata do vrata.

"Gdje bi svi oni koji prođu test podobnosti bili uneseni u taj Registar što bi znatno moglo skratiti procedure čekanja", kaže Gordana Rajić, ombudsman za djecu.

Dosadašnja praksa pokazuje da u najvećem broju slučajeva kada dijete jednom bude smješteno u ustanovu ono tu ostaje godinama. U Domu ''Rada Vranješević'' trenutno je 79 djece bez roditeljskog staranja. Uprava Doma zagovara hraniteljstvo kao najpoželjniji oblik alternativnog zbrinjavanja. Ali i tu postoji problem.

"Postoje hranitelji, ali kod njih se već nalazi određeni broj djecei nisu u mogućnosti da primaju veći broj od trenutnog", ističe Darjana Kecman, direktor Doma Rada Vranješević.

Proces, očekivano, mora biti složen, ali pitanje je da li mora biti i komplikovan? A jeste. I zbog toga događalo se da i pored urednog zahtva bračnog para do usvajanja ne dođe nikada. I uprkos tome naša sagovornica sa početka priče svim budućim usvojiteljskim parovima poručuje: "Ukoliko imate volju i strpljenja, ne odustajte, neko dijete sigurno čeka na vas", naglašava Lekić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()