Usorac za UNU: Ne zna onaj u fotelji kako se muze krava

Litra mlijeka u RS košta skoro kao i litra goriva

24.01.2023. 15:20
  • Podijeli:
usoracrtrs (1)-63cfdd8d077f8.webp Foto: RTRS

Inflacija koja za posljedicu ima talas poskupljenja na svim poljima, dovela je do situacije da litra mlijeka u RS košta skoro kao i litra goriva.

Najmanju zaradu u tom lancu imaju sami proizvođači mlijeka, dok trgovci ubiru najveću zaradu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara Republike Srpske, Vladimir Usorac rekao je za portal UNA da je 0,95 prosječna otkupna cijena od proizvođača.

"U prodavnici ide cijena litre mlijeka do 2,83 KM. Najviše ide trgovcima. Oni su u najboljoj situaciji", kaže Usorac.

Proizvođači mlijeka nezadovoljni. Na pitanje - postoji li mogućnost da otkupna cijena bude viša, kaže da ne postoji.

"U ovakvoj konsolidaciji kada proizvođaču pripada 35 posto od cijene mlijeka, od prodajne cijene, mislim da nema mogućnosti da poskupljuje da bi proizvođač bio zadovoljan. Trgovci dobijaju i posebnu maržu, jer je ograničena pa im daju i neke posebne dodatke, a prerađivač im unese mlijeko u trgovinu i kasirka na kasi samo otkuca cijenu mlijeka i ta cijena se na kraju tog lanca se najviše "dozida". Moramo sjesti i izračunati šta nam je činiti, jer smatram da 60 posto treba da pripadne proizvođaču", jasan je Usorac.

Govoreći o poljoprivredi i stočarstvu u BiH, Usorac kaže da te grane nemaju perspektivu.

"Niko neće da radi u poljoprivredi. Ostalo se bez radne snage i poljoprivreda u BiH, pa i u čitavoj Evropi, nema perspektivu i mislim da će se tek za pet godina vidjeti koliko niko ne vodi računa o poljoprivredi", kaže Usorac za portal UNA.

Kao problem ističe i to što podsticaje dobijaju, kako on kaže, neki proizvođači koji se i ne bave proizvodnjom mlijeka, dok oni stvarni proizvođači koji drže krave, muzu ih i prodaju njihove proizvode bivaju zapostavljeni.

"Oni u foteljama, šta oni znaju o kravama i kako se krava muze, koliko košta jednom farmeru dok proizvede, posije, nahrani, i sve što proces proizvodnje neke zahtijeva. Odluke često donose neki ljudi koji nemaju znanje i oni odlučuju o tome ko će dobiti podsticaj, a ko ne", kaže Usorac za UNU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()