UNA istražila na koji način prepoznati falsifikovane novčanice

Znate li koje se novčanice najčešće krivotvore u BiH

04.02.2023. 20:01
  • Podijeli:

Gotovo svakodnevno u medijima možemo da pročitamo kako nadležni pozivaju građane da obrate pažnju na lažne novčanice. Svi smo bar jedno, svjesno ili ne, bilo u dodiru sa falsifikovanim novcem. Jedino ispravno je da, kada primjetimo lažnu novčanicu, to prijavimo nadležnima.

Nevena Moravac je istražila na koji način prepoznati falsifikone novčanice.

U BiH najčešće su krivotvorene novčanice u apoenima od stotinu konvertibilnih maraka. Kada su u pitanju evri to je novčanica od 50 evra, a veoma često pronalaze se i krivotvorene novčanice od stotinu američkih dolara.

Svaka novčanica ima svoja zaštitna obilježja odnosno dijelove novačnica prema kojima možemo odrediti njenu autentičnost. Kada su u pitanju konvertibilne marke one imaju dosta obilježja, a ću vam pokazati 5 do 6 koja su vam sasvim dovoljna da odredite autentičnost novčanice.

Za početak, novčanicu je potrebno okrenuti prema svjetlu. Na lijevoj strani novčanice trebalo bi da primjetimo vodeni znak u obliku kipova, a ispod njih broj koji prikazuje iznos novčanice. Broj bi trebalo da je svjetliji od boje novčanice.

Drugo obilježje po kojem možemo prepoznati falsifikat je zaštitna nit na sredini novčanice na kojoj su vodoravno ispisani brojevi koliko ta novčanica i iznosi. Na primjer, kod apoena 100 KM brojevima piše 100 KM.

Sljedeće obilježje na koje treba opratiti pažnju je motion nit. Na apoenima od 10 i 20 maraka nalaze se tri prozora sa perima, a na apoenima 50 i 100 imamo 4 prozora sa perima koja se usljed pomjeranja novčanice lijevo desno pomjeraju gore dole i obrnuto. Sve ovo, opet morate da radite na svjetlosti.

U donjem desnom uglu na naličju novčanice nalazi se broj oštampan optički promjenjivom bojom. Nije kod svih novčanica ista boja. Novčanica od 50 mijenja boju iz ljubičaste u smeđu a kod apoena od sto broj mijenja boju iz zlatne u smeđu ili maslinasto zelenu.

Možemo vidjeti i elemenat takozvani prozirni registar. Na licu i naličju novčanice na lijevoj strani imamo petougao unutar kojeg se nalaze određeni elementi. Kada gledamo novčanicu prema svjetlu ti elementi na licu i naličju novčanice treba pravilno da se uklope i da čine romb.

Na licu novčanice se nalazi i duboki tisak. Bukvalno, kada prstima polako predjete preko broja, osjetićete blagu hrapavost. Ukoliko građani dođu u kontakt sa krivotvorenom novčanicom, evo šta trebaju uraditi.

"Krivotvorenje novca je krivično djelo kao i svako drugo, treba ga prijaviti policiji. Bilo bi dobro, ukoliko građanin zna od koga je dobio novčanicu da i to prijavi i eventualno traži neku naknadu štete po tom osnovu", rekao je Moamer Halvadžija, rukovodilac Službe za analizu novčanica i kovanicu u Centralnoj banci BIH.

Kada su u pitanju evri, kao kod kovertibilnih maraka provjerava se vodeni žig, zaštitna nit, hologram u donjem desnom uglu koji takođe mijenja boje. Broj na poleđini mora se prelijevati iz ljubičaste u smeđu boju, a oznaka, recimo 50, što je ujedno i najčešća novčanica u evrima koja se falsifikuje, mora se osjetiti i pod prstima.

Lažni novac uglavnom se "podvaljuje" u kafićima i diskotekama, kao i u mjenjačnicama, gdje novac teče poprilično brzo. Tako da, ukoliko ste kojim slučajem dali nekome falsifikovanu novčanicu, a da toga niste bili svjesni, to ne bi trebalo da bude problem.

Najbolji savjet svima je da veće sume novca podižu u finansijskim institucijama, jer je to jedini siguran način. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()