Ukinut je PDV na doniranu hranu: Kakva je situacija u praksi?

Ekonomisti stava – ideja o ukidanju PDV-a na doniranu hranu dobra, no ovaj zakon su trgovci vidjeli kao način da se riješe otpada, bez vlastitih troškova

28.02.2024. 12:10
  • Podijeli:

U BiH trenutno postoje 52-je javne kuhinje. U njima se hrani preko 19 hiljada ljudi. Obroci u javnim kuhinjama pripremaju se uglavnom zahvaljujući donacijama, kojih je trebalo biti više nakon što je ukinut PDV na doniranu hranu.

Kakva je situacija u praksi?

Mehidin Bajramović korisnik je Narodne kuhinje Stari Grad od 1998. godine. Od tada je i na birou. Svaki obrok spremljen u ovoj kuhinji mu je, kaže, itekako značajan.

“U mene u domaćinstvu ima osmoro članova. Dok su još djeca i mala bila meni je potrebna kuhinja, pogotovo u to vrijeme tada je trebala, potrebna, a i danas dan. Zamislite da vi svaki dan kupujete hljeb. To je samo hljeb, a gdje su ostali artikli”, kaže Bajramović.

U Narodnoj kuhinji Stari Grad hrani se 629 korisnika. Obroci se svakodnevno prave zahvaljući donacijama građana i kantonalnog resornog ministarstva. Vjerovalo se da bi broj donacija mogao biti znatno veći sa ukidanjem PDV-a na doniranu hranu. Ipak, i pola godine nakon primjene zakona efekti se ne osjete. U ovu kuhinju je od početka primjene zakona stigla samo donacija paketa sokova.

“Otkako je donesen zakon niti nas je ko kontaktirao, kuhinju Stari Grad, a i moje kolege što su pod patronatom kantonalnog ministarstva, niko nas nije kontaktirao. Koji je razlog zašto nema te donirane hrane sa ukinutim PDV-om, vjerujte da ni sam ne znam. Moje logično mišljenje, najvjerovatnije da je su smanjili broj radnika i onoliko proizvedu hrane koliko se može prodati, moje mišljenje je neko, kao građanina”, ističe upravnik Narodne kuhinje Amir Radeljaš.

U Udruženju “Pomozi.ba” kažu nam kako im je stiglo dvadesetak donacija domaćih kompanija od trenutka primjene zakona kojim se ukida PDV na doniranu hranu. Ukupna vrijednosti donirane hrane iznosi više od 70 hiljada maraka.

“Moram priznati da smo vjerovatno i mi i druge javne kuhinje i druga humanitarna udruženja možda i očekivali malo veći odziv kompanija, ali evo nadamo se da je to još nekako testna faza odnosno probna faza, s obzirom na to da je u toku i izmjena pravilnika, odnosno prilagođavanje ovog pravilnika kako bi kompanijama bilo još lakše da doniraju hranu”, istakla je portparol Udruženja, Maja Arslanagić.

Izrada Pravilnika je u završnoj fazi, poručuju iz Agencije za bezbjednost hrane BiH. Između ostalog, predviđeno je uspostavljanje elektronske baze podataka u kojoj će se naći svi donatori, primaoci donacija, kao i posrednici u tom procesu. I to bi, kažu nam, trebalo dodatno pojednostaviti procedure za doniranje hrane.

“Naša je uloga kao nadležnih organa bila prije svega kroz izmjene Zakona o PDV-u, a sad i kroz ovaj pravilnik da se kreiraju uslovi da se proces doniranja može odvijati na način koji je adekvatan i da ne stvara dodatne troškove kompanijama koje doniraju”, napomenuo je direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH Džemil Hajrić.

Ekonomisti stava – ideja o ukidanju PDV-a na doniranu hranu dobra, no ovaj zakon su trgovci vidjeli kao način da se riješe otpada, bez vlastitih troškova.

“Mislim da bi neki mogući načini da se to riješi bilo ograničenje koliko maksimalno, odnosno minimalno mora roba biti prije isteka roka trajanja da bi mogla u skladu sa ovim zakonom se donirati, odnosno da se ostvari neki minimalni rok u kojem ona stvarno može biti iskorištena”, kaže ekonomista Igor Gavran.

Sada se javnim kuhinjama mogu isporučiti oni proizvodi kojima je do isteka roka trajanja ostalo najviše pet dana.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()