U Banjaluci konferencija o zelenoj energiji i zaštiti životne sredine

Solarna energija pokazala se kao siguran izvor koji pruža jeftiniju struju i veće uštede. Republika Srpska prepoznala je solarne elektrane kao put ka energetskoj nezavisnosti

08.02.2024. 22:32
  • Podijeli:

U Banjaluci, dvodnevna konferencija Balkan solar summit posvećena promociji zelene energije i zaštiti životne sredine, a kojoj prisustvuje 50 eminentnih stručnjaka i oko 500 učesnika iz svijeta. 

Solarna energija pokazala se kao siguran izvor koji pruža jeftiniju struju i veće uštede. Republika Srpska prepoznala je solarne elektrane kao put ka energetskoj nezavisnosti, dok su investitori u sektoru solarne energije saglasni da je Srpska dobra mjesto za investiranje.

"Ja ću imati već ujutru sastanak negdje oko 8.30 sa nekim potencijalnim investitorima vezano za solarne panele na krovovima naših domaćinstava i naših privrednih subjekata. U saradnji sa Elektroprivredom RS želi da promoviše taj program značajno u većoj mjeri nego što je to do sada bilo", kazao je Radovan Višković, premijer Vlade RS.

Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da je Srpska veoma aktivna u procesu dekarbonizacije.

"Republika Srpska u tom smislu može da, sa ponosom istakne, svoju važnu ulogu u ovom procesu i doprinos koji je do sada dala u ukupnom procesu dekarbonizacije kroz aktivnosti koje smo provodili i u Republici, ali i na nivou Bosne i Hercegovine, ali participirajući ukupnoj zelenoj politici", Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS.

Samit je i potvrda da su prepoznate politike Srpske u razvoju energetskog sektora.

"To potvrđuje da su ispravne politike i opredjeljenja rukovodstva Srpske da energetika zauzme adekvatno mjesto da bismo uspjeli da u zadatim rokovima Evropske energetske zajednice uskladimo našu legislativu, prije svega kada je riječ o obnovljivim izvorima energije i da pokažemo spremnost za dalji razvoj", kazao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

 Na kraju prvog dana Balkan solar summita zaključeno je da će se proces dekarbonizacije okončati do 2050. godine kada će RS ukupnu energiju proizvoditi iz obnovljivih izvora.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()