Tužna godišnjica rušenja Starog mosta

Stari most je UNESCO-ova svjetska baština koji je, 1566. godine kad ga je sagradio turski neimar Mimar Hajrudin bio najveća lučna konstrukcija na svijetu

09.11.2022. 08:07
  • Podijeli:
stari-most-mostar-anadolija-10-.jpg

Na današnji dan prije 29 godina u 10:16 sati nakon serije granata ispaljenih s položaja HVO-a srušen je Stari most u Mostaru i simbol najvećeg grada na Neretvi i Bosne i Hercegovine.

Datum rušenja Starog mosta svake godine tačno u vrijeme kada je on bio srušen u Neretvu tradicionalno obilježava Klub skakača u vodu Mostari uz skok bez aplauza s luka obnovljenog mosta, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Uz tradicionalno obilježavanje tužne godišnjice, mostarski će osnovnoškolci, srednjoškolci i student će ove godine obilježiti godišnjicu rušenja simbola Mostara manifestacijom pod nazivom "Oda Starom mostu".

Organizatori ističu da program osmišljen kao historijski čas u Narodnom pozorištu u Mostar počinje u 11 sati.

"Prikladnim obilježavanjem u znak sjećanja na 9.11.1993. godine, njegujemo kulturu sjećanja i baštinimo osjećaje pripadnosti našem gradu na Neretvi i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini", navode iz Koordinacionog tima.

Stari most je UNESCO-ova svjetska baština koji je, 1566. godine kad ga je sagradio turski neimar Mimar Hajrudin bio najveća lučna konstrukcija na svijetu.

Obnova Starog mosta počela je 2000. godine, a 2004. rekonstruirani most je svečano otvoren te godinu nakon toga uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika kulture.

Prepoznatljivi je simbol Mostara i BiH širom svijeta i mjesto održavanja tradicionalnog takmičenja "Skokovi sa Starog mosta", koje ima dugu historiju od 456 godina te je od 2015. godine i stanica "Red Bull" Svjetske serije u ekstremnim skokovima u vodu, što ima i veliki turistički značaj u svijetu za čitavu našu zemlju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()