Traume nakon pucnjave na Vračaru će se tek pokazati: Dvije stvari neophodne za oporavak

Ne libite se da okrenete broj telefona i tražite pomoć

05.05.2023. 10:02
  • Podijeli:

Građani neprekidno zovu Institut za mentalno zdravlje u Beogradu za pomoć nakon tragedije u školi na Vračaru - brojeve telefona najčešće okreću odrasli tražeći utješnu riječ za svoju djecu.

A utješne riječi su u ovakvim trenucima neuhvatljive. Čovjek bi nakon slike koja je iz Beograda otišla u svijet, rekao da će svijeće još dugo gorjeti na Cvetnom trgu, a psiholog da će se traume djece i roditelja tek pokazati. I iskustvo i knjige govore samo jedno - neophodno je pružiti ljubav i sigurnost.

"Nikako pritiskati sada djecu. Dajte im da se emotivno isprazne, podržite ih u tome, plačite i vi sa njima. Jer ovo je tragedija svih nas, ovo je, što reče jedna majka, poraz svih nas. I u tom porazu treba da budemo zajedno i da nešto naučimo", rekla je terapeut za traume Sara Zorica Mitić.

"Roditelji su možda previše zauzeti svojim brigama i poslovima, u društvu se promovišu vrijednosti koje uopšte nisu za vrednovanje. Kod nas postoji niz pravila, uputstava, grupe za suzbijanje nasilja i reagovanje, ali je praksa i primjena neadekvatna", rekla je Slavica Radovanović iz skupštinskog Odbora za prava djeteta.

Često su zakoni i odluke mrtvo slovo na papiru, dok mnogi očekuju da se nasilje ili traume riješe sami od sebe, ali to nikada ne ide tako - saglasni su stručnjaci.  

"Ja sam nedavno akreditovala predavanje o traumama - samo je dvoje bilo prijavljenih. Mi nemamo ni institut za traume, nemamo niti jednu državnu instituciju koja se bavi traumama ili rasvjetljavanjem: šta su traume, kako se dolazi do trauma i kakva je korelacija između trauma i patološkog ponašanja. Ono što mi svi sada vidimo na vrlo neprijatan način, da postoji jedna korelacija između trauma koje je ovaj dečkić imao i onoga kako se on nažalost branio od njih", dodala je Mitić.

"Raditi na edukaciji u školama kako reagovati i kako postupati ako se desi talačka kriza ili nasilje u školama. Kako djeca i škola treba da se ponašaju, ključ svega je zapravo u prevenciji. I u stalnom, konstantnom radu sa djecom koja se nalaze u ovakvim situacijama", zaključila je terapeut za traume.

Zato niko ne treba da se libi toga da okrene broj telefona i traži pomoć - recite istinu o događaju, napravite okruženje gdje će se svi osjećati bezbedno, budite empatični i dozvolite djeci da iskažu svoja najdublja osjećanja. U okolnostima koje su previše šokantne za sve, najgore je požurivati oporavak i izbjegavati razgovor o događaju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()