Sve više beba i vjenčanja u Banjaluci

Ove godine, prema podacima iz Gradske uprave Banjaluka, rođeno je više beba, a povećan je i broj parova koji su se vjenčali

12.07.2023. 09:55
  • Podijeli:
vjencanje-svadba-pixabay.jpg

Tako su, prema tim podacima, od 1. januara do 20. juna ove godine rođene 1.454 bebe.

"Od 1. januara do 20. juna u prošloj godini rođeno je 1.429 beba", kazali su iz Gradske uprave za "Nezavisne novine".

To znači da je Banjaluka ove godine u odnosu na prošlu bogatija za 25 beba.

Iz Gradske uprave navode da je prošle godine Banjaluka bila bogatija za 3.277 beba.

Prema podacima koje je "Nezavisnim novinama" dostavila Gradska uprava u Banjaluci, 22 osobe više odlučile su se da stupe u brak.

"Od 1. januara do 19. juna ove godine bilo je 298 vjenčanja. U istom periodu prošle godine evidentirano je 276 vjenčanja", istakli su oni i dodali da je prošle godine bilo 736 vjenčanja".

"Nije bilo maloljetničkog stupanja u brak u ovoj i prošloj godini. Posljednje maloljetničko stupanje u brak bilo je 2019. godine", naveli su i dodali da je bilo slučajeva otkazivanja vjenčanja u Banjaluci.

Ivan Šijaković, sociolog, istakao je za "Nezavisne novine" da je ovo dobar znak za Banjaluku.

"Vjerujem da će se taj trend laganog rasta novorođenih i vjenčanih nastaviti", rekao je Šijaković.

Dodaje da ipak problem može biti dvostruk.

"To znači da je jedan od problema preseljenje građana iz ostalih dijelova Republike Srpske u Banjaluku i dodatno pražnjenje", navodi on.

Dodaje da bi drugi problem bio taj što nisu poboljšani uslovi u ostalim dijelovima Republike Srpske da se poveća natalitet, prenose Nezavisne.

Što se tiče imena koja najčešće roditelji daju djeci u Banjaluci, iz Gradske uprave navode da su to za dječake Aleksej, Gavrilo, Lazar, Nikolaj, Tadej, Vuk i Aleksa, dok su za djevojčice Una, Ana, Leona, Helena, Milica, Kalina, Nika, Mila i Irina.

"Najrjeđa imena koja roditelji daju dječacima su: Dorotej, Matijas, Aksentije, Tihon, Žan, Zaharije, Đoko, Vesko, Jug, Mrđan, Noa, Isak, Zarije, Jagoš, Rašo i Vojko", kazali su oni.

Dodaju da su najrjeđa imena za djevojčice: Vlatka, Čarna, Timea, Evgenija, Gala, Nora, Raška, Teofanija, Tjaša, Arija, Srna, Livijana, Koral, Margita i Tisa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()