Sumnjivi kapital iz BiH najčešće odlazi u Austriju, Hrvatsku i Rusiju

Neformalna ekonomija u BiH čini čak trećinu ukupnog bruto domaćeg proizvoda

26.07.2023. 07:14
  • Podijeli:
dolari novac pixabay-63da712b23ab0.webp Foto: Pixabay

BiH je zemlja sa najvećim odlivom sumnjivog kapitala u svom bruto domaćem proizvodu u cijelom regionu zapadnog Balkana, navedeno je u najnovijem izvještaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala sa sjedištem u Ženevi.

Prema njihovim podacima, odliv sumnjivog kapitala iz BiH iznosi čak 8,3 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda.

Iza BiH je Kosovo* sa 7,8, a slijede Sjeverna Makedonija s 5,7 odsto, zatim Crna Gora s 4,1 odsto, Srbija sa 3,4 odsto, Bugarska s 3,5, Hrvatska sa 2,6 odsto i Albanija sa 2,1 odsto.

Prema ovom izvještaju, sumnjivi kapital iz BiH najčešće odlazi u Austriju, Hrvatsku i Rusiju.

Neformalna ekonomija, kako je dalje istaknuto, u BiH čini čak trećinu ukupnog bruto domaćeg proizvoda, a slična situacija je i u ostalim zemljama regiona. Korištenje gotovine, plaćanja bez računa i evidencija i slične aktivnosti, kako je naglašeno, pogoduju sivoj ekonomiji i pranju novca, a kao najvažnijeg stranog igrača u ovoj oblasti u regionu izvještaj je evidentirao Rusiju, prenose Nezavisne.

Ta zemlja, kako je istaknuto, nakon početka proširene invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine i uvođenja zapadnih sankcija, traži sve načine da nastavi sa neformalnim ekonomskim tokovima, a u tome im pomažu, kako je evidentirano, ruski državljani koji se nalaze u zemljama regiona, a posebno u Srbiji, koja je jedina zemlja u regionu u koju Rusi mogu slobodno da putuju i da se u njoj nastane.

"Pranje manjih novčanih iznosa često se ostvaruje kroz poslove koji zahtijevaju gotovinu, kao što su restorani, barovi, kozmetički saloni, benzinske pumpe, privatni parking i taksi kompanije. U cijelom regionu ilegalna sredstva su pomiješana sa stvarnim profitom od vođenja ovih operacija, što čini da se ovi tokovi teško mogu raščlaniti jedni od drugih i na taj način otvaraju put da uđu u bankarski sistem", naglašeno je.

Sve ove aktivnosti, kako je naglašeno, pogoduju zarobljavanju države i onemogućavaju sprovođenje reformi.

"Strateški geografski položaj zapadnog Balkana, između Azije i zapadne Evrope, omogućava kriminalnim mrežama da pređu nejasnu podjelu između legalnih i ilegalnih tržišta. Zapadni Balkan je tradicionalno služio kao prolazna ruta za trgovinu drogom, krijumčarenje ljudi i nedozvoljenu trgovinu. Štaviše, nedavna značajna ulaganja u infrastrukturu - uglavnom iz kineske inicijative 'Pojas i put' - moćan su katalizator za kapitalne i komercijalne tokove", naglašeno je u ovom izvještaju.

Kao jedan od glavnih razloga za ovoliko visok nivo ilegalnih razloga, izvješaj navodi slabu vladavinu prava u svim državama regiona, porozne granice, veliki neformalni sektor i međupovezanost ekonomija regiona.

"Najviše od svega, sveukupne karakteristike administrativnog upravljanja u balkanskim zemljama, zahvaćenim hroničnom korupcijom i klijentelizmom, slabom vladavinom prava, korumpiranim i onesposobljenim institucijama, neopravdanim političkim uplitanjem, primarni su pokretači nelegalnih finansijskih tokova", navode oni, posebno ističući primjer BiH zbog njenog komplikovanog unutrašnjeg uređenja i nedefinisanih nadležnosti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()