Šta je sve razlog nižih cijena peleta i ogrevnog drveta?

Skladišta su puna, ali potražnja manja, pa samim tim i cijena

11.02.2024. 19:35
  • Podijeli:

Proizvođači peleta i ogrevnog drveta znatno obaraju cijene, koje su sada niže i za 20 odsto.

Prodavci peleta sada su u situaciji da ovaj ogrev prodaju i po proizvodnoj cijeni. Skladišta su puna, ali potražnja manja, pa samim tim i cijena.

Šta je sve razlog nižih cijena i koliko će se sada novca izdvajati za tonu peleta?

Danas smo se stavili u ulogu kupca. Prozvali smo prodavce peleta. Tako smo saznali da, trenutno, tona peleta košta najmanje 350 maraka - lošija klasa. Međutim, za nešto kvalitetniji, od smrče, jele ili bukve budite spremni da izdvojite i do 530 maraka.

"Ovo je katastrofa za ovu industriju definitivno. Pitanje je šta će biti u narednom periodu i vjerovatno će neki smanjivati proizvodne kapacitete, smanjivati investicije u ovu branšu i očigledno su neki od proizvođača prinuđeni da prodaju budi pošto jer imaju velike zalihe", kazao je predstavnik proizvođača sertifikovanog peleta u BIH, Goran Ivanović.

Velike zalihe imaju prvenstveno zbog smanjenog izvoza, koji ih je, nekada, u ovom periodu godine spašavao. Sve zbog, kako kažu, prošlogodišnje zabrane izvoza peleta, zbog koje su izgubili inostrane kupce.

"Naši proizvođači usljed nemogućnosti da plasiraju svoje proizvode gore su izgubili neke ugovore i poslove tako da im je sada teško uspostaviti te odnose sa kupcima u inostranstvu. Većinu svojih proizvoda su plasirali na tržište Zapadne Evrope ali za sada i na tržištu zapadne Evrope su magacini i skladišta puna", objašnjava Igor Andrić, sekretar Udruženja šumarstva i prerade u privrednoj komori RS.

Na ruku proizvođačima peleta ne ide ni blaga zima. Već na početku sezone, poučeni prethodnim iskustvima, građani su kupovali manje.

"Definitivno su bile smanjene narudžbe na početku sezone. Građani su očekivali da će biti toplija zima. Da obrate pažnju na kvalitet peleta, ovi koji nose en znak sa njim sigurno neće imati problema. Može se desiti da čak u aprilu kao što smo imali 2016 budu velike neke padavine, kada se ne mogu omogućiti sirovine i tada se opet dešava poremećaj na tržištu", smatra Ivanović, predstavnik proizvođača sertifikovanog peleta u BIH.

U padu je i onako visoka cijena ogrevnog drveta, koja sada iznosi od 180 i 210 maraka po metru. Kako god, jedno je sigurno - šta god da odaberete, drvo ili pelet, na vrijeme se obezbjedite jer, kako stvari stoje, cijene zasigurno neće biti niže.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()