Spasilački timovi iz BiH biće raspoređeni u više gradova na jugoistoku Turske

U ekspediciji koja je danas poletjela iz Banjaluke su 21 spasilac i pas tragač po imenu Tora

07.02.2023. 21:33
  • Podijeli:

Pripadnici civilne zaštite Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta takođe pomažu na razorenim područjima Turske gdje je na terenu više od 53.000 spasioca. 

Tim koji je poletio iz Banjaluke ispratila je i naša ekipa.

Put Turske sa banjalučkog aerodroma krenuo je tim osposobljen za pomoć u saniranju štete od prirodnih katastrofa.

Imaju samo jedan cilj, spasiti što više ljudskih života.

Željko Janković, oficir za bezbjednost Tima kaže da očekuju da će pomoći našim prijateljima iz Turske i da će koliko toliko pokazati ono za što su obučeni, te da ćemo nekoga spasiti i tkao smanjiti ovu katastrofu koju su doživjeli.

Ekipu čini 21 član i jedan pas tragač, po imenu Tora.

"Pas je belgijski ovčar, stara je šest godina. Imali smo do sada nekih potražnih akcija ali te akcije nisu ni blizu bile ovog kvantiteta i tipa kao što se dešava u Turskoj. Idemo tamo da damo sve od sebe, da maksimalne napore uradimo da spasimo što više života", rekao je Aleksandar Numanović, vodič potražnog psa Republičke uprave Civilne zaštite RS.

Specijalistički tim sa aerodroma ispratio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Poručio je da će spasioci iz Republike Srpske, koji su otputovali u Tursku, pokazati da su obučeni da pomognu bilo gdje u svijetu.

Prema podacima u Turskoj je na terenu više od 53.000 spasilaca, a pomoć stiže iz cijeloga svijeta.

"Stanje nije dobro ali sve je angažovano i svi ovdje postavljaju pitanje šta nakon toga i kako dalje. Ono što treba da kažem je da su otvoreni brojni telefoni za humanitarnu pomoć širom Turske ali i širom Evrope i svijeta. Tako je objavljen spisak šta je najpotrebnije u ovom trenutku ljudima koji se nalaze na tom području", rekao je generalni konzul BiH u Turskoj Siniša Mihailović.

 I timovi uprave civilne zaštite FBIH takođe su spremni za polazak u Tursku. 

Jedan tim koji broji 25 članova kreće večeras kopnenim putem, a drugi sutra. Spasilački timovi iz BiH će biti raspoređeni u različite gradove na jugoistoku Turske nakon što su ih razorili snažni zemljotresi.

 "Društvo Crvenog krst BiH uputilo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Turske i Sirije usljed razornog zemljotresa koji je pogodio ove zemlje. 

Aktiviran je humanitarni broj 17023. Pozivanjem na ovaj broj donirate dvije KM. Takođe, aktiviran je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje novčane pomoći ugroženom stanovništvu."

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()