Skijaši maštaju o snijegu, toplo vrijeme utiče na turističku sezonu

Januar je počeo bez snježnih padavina. Ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regionu i šire

05.01.2023. 09:51
  • Podijeli:
bjelašnica_una2-63b1723b9176b.webp Foto: Una

Visoke temperature za ovo doba godine i nedostatak snijega na planinama u BiH prijete da ugroze zimsku sezonu. Građani mahom otkazuju rezervisane aranžmane.

"Snijega nema ni u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji pa ni kod nas. Svakako da se to odrazilo na posjete, dosta je bilo otkazivanja aranžmana i onih koji su se ipak odlučili za planinu, smanjili su svoj boravak. Na planini se obično ostaje pet do sedam dana, sada su ostali možda dva dana. To je jedan od razloga zašto je bila pojačana turistička posjeta u drugim gradovima koji nisu zimski centri", rekao je za UNU Marko Radić iz Turističke organizacije Republike Srpske.

Reporteri UNE prthodnih dana posjetili su Bjelašnicu, Jahorinu, i uvidjeli da je bilo posjetilaca. Ipak, vrijeme je novogodišnjih praznika, pitanje je da li će se posjetioci zadržati i u narednom periodu.

Posjetilaca na planinama u BiH ima, uživaju uz kafu i čaj na planinskom suncu, ali skijališta su pusta, jer osim što snijeg ne pada nije mogući ni vještačko osnježavanje zbog visokih temperatura.

Prethodnih godina, bijeli pokrivač bio je ne samo na planinama, već i u gradovima. Tako je naprimer Banjaluka bila zatrpana snijegom prije samo godinu-dvije, a zimske službe imale su pune ruke posla. 

Ove godine potpuno drugačija slika.

Snijega nema ni na planinama, ni u kotlinama. Nema ga čak ni na švajcarskim Alpama, gdje se nadležni žale da umjesto velikih snježnih pokrivača ove godine imaju samo bljuzgu, a temperature su dosegle 20 stepeni. Cijela Evropa bilježi visoke temperature za ovo doba godine.

U Varšavi, glavnom gradu Poljske, u nedjelju je izmjerena temperatura od 18,9 stepeni Celzijusa, dok je u Bilbau u Španiji živa u termometru skočila na 25 stepeni, što je oko 10 stepeni iznad prosjeka. Blago zimsko vrijeme u Evropi poklopilo se sa snažnim ledenim, olujnim talasom koji okovao u snijeg i led veći dio Sjeverne Amerike i odnio više od 60 ljudskih života.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()