Sindikat policije KS: Vozni park se raspada. Trebaju nam nove ljetne i zimske uniforme

U pismu Sindikata koje potpisuje predsjednik Viktor Ćatić upozorava se da javnost i neodgovorni pojedinci zakonodavne i izvršne vlasti spominju policiju KS sa sintagmom da su oni krivi za narušenu sigurnosnu situaciju u KS

24.06.2024. 13:49
  • Podijeli:
policija_Sarajevo_ArminDurgut_Pixsell2-64f7369ecb5fd.webp Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Sindikat policijskih službenika, državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo obratio se pismenim putem zastupnicima u Skupštini KS, pozivajući ih na rješavanje gorućih problema u policijskim strukturama, kao i zaustavljanje širenja negativnog konteksta o policiji u KS vezano za sigurnosnu situaciju.

U pismu Sindikata koje potpisuje predsjednik Viktor Ćatić upozorava se da javnost i neodgovorni pojedinci zakonodavne i izvršne vlasti spominju policiju KS sa sintagmom da su oni krivi za narušenu sigurnosnu situaciju u Kantonu Sarajevu.

Pogrešna percepcija

"Na taj način, sa pogrešnom percepcijom u kojoj se ista fokusira na odgovornosti izvršilaca u policijskom organu, ispred svakog izvršioca u policijskom organu se stavlja prefiks, pojedinačno, u policijskom organu da je individualno odgovoran za današnju situaciju u Kantonu Sarajevo", navodi se u pismu.

Iz Sindikata podsjećaju da policijski službenici u Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo rade u pokapacitiranošću, sa današnjim danom od oko 40 posto nedostajućih, odnosno više od 700 policijskih služebnika u odnosu na važeći Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji.

Podsjeća se također da su kompletnu uniformu, ljetnu i zimsku, policijski službenici zadnji put dobili prije više od sedam godina, a svršeni polaznici Policijske akademije, novopristigli policijski službenici, službu obavljaju bez jakni, samo u košuljama.

Ujedno, naglašava se da je vozni park u fazi raspadanja jer se vozila svakodnevno koriste, te zbog stalne upotrebe ona više nisu u funkciji, nego što jesu.

"Objekti u kojima rade uposlenici Uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo su poražavajući. Uz čast izuzetaka objekata koji su izgrađeni početkom ovog vijeka, svi ostali objekti koji su na raspolaganju policijskom organu koji su naslijeđeni iz predratnog sistema su u fazi raspadanja i predstavljaju jedno ogromno ruglo za naš kanton, a i za nas kao davaoce usluga građanima. Posebno bismo izdvojili PU Centar, PU Novo Sarajevo, PU Ilidža i PS Trnovo", ističe se u pismu.

Sindikat traži da se osigura pod hitno zapošljavanje oko 1.000 policijskih službenika, zimske i ljetne uniforme i zimska i ljetna obuća za sve policijske službenike te da se zanove policijska vozila i postojeći objekti koje koriste policijski organi, saopćeno je iz Sindikata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()