Sarajevo najzagađeniji na svijetu: Onda, vidiš li ovaj grad!?

Glavni grad BiH suočava se s ozbiljnim problemima zagađenja vazduha

19.12.2023. 20:30
  • Podijeli:

Sarajevo se suočava s ozbiljnim problemima zagađenja vazduha, što je postalo još očiglednije danas kada je zauzeo prvo mjesto na listi najzagađenijih gradova u svijetu.

Prema najnovijim podacima, kvalitet zraka u Sarajevu je iznosio alarmantnih 239, čime se pozicionirao i ispred Lahorea u Pakistanu, koji je do danas bio neprikosnoven na toj poziciji.

Sa ove zgrade se pruža prelijep pogled na grad Sarajevo. Ne vidite ga? Ne vidimo ga ni mi jer je Sarajevo jedan od najzagađenijih gradova u svijetu.

Anketa!!!

"Jutros kad sam ustao bio sam začuđen, baš je bilo maglovito. Ne štitim se nikako ako ćete iskreno. Što se tiče zraka, smeta". 

"I meni smeta i mojim prijateljima i izbjegavamo da smo napolju".

"To je najgori dio godine i definitivno mi najviše smeta. Ne smeta mi kiša, snijeg, vjetar, sunce, vreline ali smog da".

 Osjetite li neke zdravstvene probleme? 

"Pa i kod disanja i oči suze, peku. Kao da svi pušimo po dvije kutije cigara minimalno dnevno. Mislim da sigurno nije zdravo i vjerovatno na duži rok na neki način ćemo završiti pod nekim tretmanom".

Građani svjesni koliko je za organizam opasan zagađeni zrak što potvrđuju i doktori.

"Ova situacija je tipična za Sarajevo, svake godine ista priča. Razloga za ovako zagađen vazduh je mnogo", kaže Nejra Jonuz, dežurni ljekar Hitne pomoći KS.

"Gradom se kreće preko 160 hiljada motornih vozila od kojih je polovina norme euro 3 i euro 4 koji predstavljaju emitere opasne za naše zdravlje koji se deponuju u naš respiratorni sistem i predstavljaju problem za kardiovaskularni sistem A druge strane u gradu imamo i veliku koncentraciju visokih objekata, dugoročna potika gradnje u Sarajevu je rezultirala da mi imamo zaustavljene koridore strujanja zraka",Samir Đug, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu..

To nije sve objašnjava profesor. Prema evropskim standardima Sarajevu fali mnogo zelenih površina.

"Tako da se tu pomiješao čitav niz negativnih faktora uključujući i onaj ključni, da je Sarajevo jedna kotlina smještena između jako visokih planina tako da prirodno imamo u toku zimskih mjeseci situacije kada je magla", objašnjava Đug.

Iz godine u godinu sve je više razloga zašto Sarajevo, nerijetko, zauzima neslavno prvo mjesto po indeksu zagađenosti vazduha. A mnoge vlasti su obećavale riješenje.
 Onda vidiš li ovaj grad?

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()