Sarajevo bilježi poboljšanje kvaliteta zraka

Povoljne meteorološke prilike zadržat će se i pogodovati dobrom kvalitetu zraka i u narednim danima, a karakterisat će ih rast temperature i umjereno jak vjetar, pretežno južnog i jugoistočnog smjera

07.02.2024. 09:18
  • Podijeli:
sarajevo turisti anadolija (4)-6522643f96f0c.webp Foto: Anadolija

Nakon dužeg perioda lošeg kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, juče u poslijepodnevnim satima došlo je do prognoziranog, naglog pada koncentracija lebdećih PM 10 i PM 2,5 čestica, zbog čega se ukidaju interventne mjere koje su bile na snazi.

Povoljne meteorološke prilike zadržat će se i pogodovati dobrom kvalitetu zraka i u narednim danima, a karakterisat će ih rast temperature i umjereno jak vjetar, pretežno južnog i jugoistočnog smjera.

Iz nadležnog Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS su pozvali opštine da iskoriste povoljno vrijeme i intenziviraju čišćenje posipnog materijala sa saobraćajnica koji je korišten tokom nedavnih niskih temperatura i snijega.

Ove aktivnosti već poduzima KJKP „RAD“, vršeći ručno i mehaničko čišćenje i pranje cesta u zoni svoje nadležnosti, odnosno četiri gradske opštine.

Podsjećaju da je to obaveza iz Plana interventnih mjera,  koja se mora provoditi kontinuirano, u skladu s vremenskim uslovima, kako bi se spriječilo podizanje cestovne prašine  koja ima visok udio u zagađenju zraka, kao i izduvni gasovi iz vozila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()