Samo je smrt siguran posao: Grobno mjesto u BiH skuplje i od kvadrata stana

Izgleda da osnovno ekonomsko pravilo "ponude i potražnje" funkcionira i kad je smrt u pitanju

23.12.2021. 18:30
  • Podijeli:
groblje_bare_panoramio.jpg Foto: Foto: Panoramio

Grobna mjesta u BiH već godinama dosežu visoke cijene, te se tako u oglasima placevi na grobljima prodaju i za 12.000 KM, dok se samo jedno grobno mjesto cijeni i oko 4.000 KM, što je više i od prosječne cijene kvadrata stana.

Brojni oglasi

Tako se u oglasima na groblju "Sveti Pantelija" u Banja Luci prodaju četiri grobna mjesta u zajedničkoj grobnici po cijeni od 12.000 KM. Naime, kako je pojašnjeno u oglasu, u pitanju je zidana grobnica s pločnikom i spomenikom.

U drugom oglasu gdje se prodaje grobno mjesto u gradu na Vrbasu cijena jednog mjesta košta 4.200 KM, dok na groblju u Drakuliću jedna parcela gdje je moguć ukop dvije osobe košta 1.999 KM.

S druge strane, stan u Banja Luci od 40 kvadratnih metara, bez cjenjkanja moguće je kupiti za 68.000 KM. jednostavna računica govori o tome da je u ovom slučaju cijena kvadrata 1.700 KM. 

"Prodaje se stan/poslovni prostor na Petrićevcu, u Žutim zgradama na prvom spratu. Sastoji se od 2 prostorije, jedna 23m2 a druga 17m2, i plus ima terasu. Ima ulaz sa obe strane zgrade tako da se mogu urediti kao 2 odvojene stambene/poslovne jedinice, koje se i u papirima vode kao zasebne", navodi se u oglasu. 

Cijena stana u naselju Borik u Banja Luci čak je i niža. Tako stan od 64 kvadratna metra, a sudeći prema oglasu za prodaju, moguće je kupiti za 75.000 KM. Dakle u ovom slučaju cijena kvadrata stambenog prostora je nešto niža od 1.200 KM.  

Visoke cijene grobnih mjesta su evidentne i u Sarajevu, gdje se, sudeći prema oglasima, kreću takođe od 4.000 do više od 5.000 KM.

Tako grobnica u koju je moguć ukop do tri osobe u Sarajevu košta 5.400 KM, dok u istom gradu jedno grobno mjesto na groblju u Barama košta 5.500 KM, dok na drugoj lokaciji, ali na istom sarajevskom groblju, grobno mjesto na kojem se mogu ukopati tri osobe se cijeni 6.000 KM.

Uvidom u oglase za prodaju nekretnina u Sarajevu, vidi se da garsonijeru od 24 kvadratna metra u Paromlinskoj ulici u sarajevskoj općini Novi Grad moguće je kupiti za 47.000 KM. Dakle cijena kvadrata stana je ispod 2.000 KM. 

Jednoiposoban stan u sarajevskoj općini Novo Sarajevo moguće je kupiti za 65.000 KM. Ovaj stan prema opisu sastoji se od predulaza, hodnika, dnevnog boravka sa kuhinjom, spavaće sobe i kupaonice i sve to u 36 kvadratnih metara. Dakle cijena kvadratnog metra stana u ovom slučaju je 1.800 KM. 

Razlog za ovako nenormalno stanje je svakako preprodaja grobnih mjesta koja je vrlo popularna posljednjih godina, a zbog činjenice da su skoro sva groblja popunjena.

Elitizam u smrti

Poštenja radi, treba naglasiti i da su groblja u užim gradskim sredinama popunjena, te da na onim što su malo udaljenija od centra Banja Luke ili Sarajeva još uvijk ima dovoljno mjesta. 

Međutim, izgleda da osnovno ekonomsko pravilo "ponude i potražnje" funkcionira i kad je smrt u pitanju. 

"Ako potražnja raste a opskrba ostaje nepromijenjena, to vodi do više ravnoteže cijena i količina, tačnije više cijene robe", glasi uneverzalno ekonomsko pravilo.

Sudeći prema cijenama "elitnija" grobna mjesta su tražena.  

S druge strane, grobno mjesto na groblju u Vrbanju košta oko 1.400 KM, cijena mjesta na Novom groblju na Pobrđu je 989 KM.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()