Prosvjetarima zatvorske kazne zbog postupanja prema učeniku s autizmom

Pedagog i direktor Srednjoškolskog centra u Rudom osuđen na po šest mjeseci, dok je osam prosvjetara dobilo po tri mjeseca zatvora

07.10.2022. 14:50
  • Podijeli:
osudjeni prosvjetari foto SRNA-1665146989693.webp Foto: SRNA

Osnovni sud u Višegradu osudio je direktora i pedagoga Srednjoškoloskog centra u Rudom na po šest mjeseci zatvora, dok je osmoro prosjvetara osuđeno na po tri mjeseca zatvora zbog nesavjesnog postupanja u službi, čime su nanijeli štetu učeniku sa autizmom Slavku Mrševiću.

Kako navodi RTVBN presudu je izrekao sudja Osman Rahmanović. U obrazloženju presude, Sud navodi da su optuženi profesori krivi zbog nesavjesnog postupanja u službi čime su nanijeli štetu učeniku Slavku Mrševiću, djetetu sa smetnjama u razvoju. Slavka nisu ocjenjivali na redovnoj nastavi čime su doprinijeli da izgubi status učenika, te proizveli vanredno polaganje razreda u koje Mršević nije redovno išao.

U presudi se dodaje da su prosvjetni radnici kršili odredbe Zakona o pravima djece i ravnopravnom obrazovanju učenika ometenih u razvoju sa ostalim učenicima.

Presuda nije pravosnažna i optuženi imaju pravo žalbe Okružnom Sudu u Istočnom Sarajevu.

Slavko otac Nenad Mršević rekao je za "Nezavisne novine" da je zadovoljan presudom, ali da je šteta koja je nanesena njegovom sinu nenadoknadiva.

"Postupak je počeo 2017. godine, tada je moj sin bio prva godina srednje škole. Očekivali smo da će to biti ranije. Zadovoljni smo, ali ta presuda ne može ništa pomoći, ne možemo vratiti vrijeme unazad, ne možemo Slavka vratiti da on ide u školu sa svojim vršnjacima. Ta šteta je nenadoknadiva", rekao je Nenad Mršević.

S druge strane, kako je naglasio, da je danas u Sudu bilo drugačije, sigurno bi se loše osjećali.

"Pravda je zadovoljena, puno nam to znači kao porodici, a i samom Slavku, vidjeće on ovu objavu i shvatiti da nije on bio kriv za sve ono što se desilo. Oni su svojim nezakonitim postupcima doveli do toga da se njemu uskrati pravo na školovanje", ispričao je Slavkov otac, koji dodaje da je, njegov, danas dvadesettrogodišnji sin, sada kod kuće, te da nije završio srednju školu, iako su se tome godinama nadali.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()