Preuzima li mafija kontrolu nad policijskim strukturama u BiH?

Poražavajuće zvuči kada najveći tužilački autoritet u BiH skrušeno upire prstom u policijske strukture

17.02.2023. 13:21
  • Podijeli:
policija_foto_MUPKS-63c02526a1322.webp Foto: MUP KS

U drugoj polovini 2022. godine zabilježen je veliki broj krivičnih postupaka koji su pokrenuti protiv policijskih službenika u BiH. 

Prema dostupnim informacijama, najviše optužnica je podignuto unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, najmanje 10, što je donekle i razumljivo, jer se radi o najvedoj organizacionoj strukturi unutar policijskih snaga u BiH, poručuju iz Centra za sigurnosne studije BiH.

Zatim slijedi Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo sa 8 pa potom Granična policija Bosne i Hercegovine sa 7 inkrimisanih pripadnika. 

Zabilježeni su slični slučajevi i u ostalim policijskim strukturama, što ukazuje na potrebu sistematskog pristupa ovim uočenim negativnim pojavama u redovima onih službi koje su prevashodno zadužene za zaštitu sigurnosti građana od svih vrsta kriminalnog djelovanja.

Još veću zabrinutost i daleko veću težinu imaju nedavne izjave glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, Milanka Kajganića, koji otvoreno naglašava kontaminiranost u redovima policijskih struktura, što direktno ugrožava efikasnost rada nadležnih institucija na suzbijanju kriminaliteta, posebno onog najtežeg oblika u formi organizovanog kriminala.

Zaista poražavajuće zvuči kada najveći tužilački autoritet u BiH skrušeno upire prstom u policijske strukture da tokom prošle godine nisu zadokumentavale niti jedan slučaj korupcije u zemlji koja, po mišljenju mnogih, predstavlja primjer koruptivne zajednice i svrstana je među tri najgore države u Evropi po indeksu percepcije korupcije.

"Političke elite zaokupirane su posljednjih godina pukom borbom za vlast i u potpunosti su zanemarile demokratske principe nadzora i kontrole nad institucijama zaduženim za provođenje zakona. Glas civilnog društva se u datim političkim turbulencijama izgubio u svjetlu političkog previranja, a mediji uz taksativno navođenje akcija i optužnica na suzbijanju kriminaliteta unutar policijskih redova, ipak značajniju pažnju posvjćuju dnevno političkim destrukcijama i dešavanjima u domenu borbe za pozicije unutar političke arene", navodi se u saopćenju CSS-a.

Zakonodavna vlast uspostavljena je na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, a iz CSS-a apeluju na sve zastupnike i delegate da iskoriste sve demokratske mehanizme koji su im na raspolaganju i detaljno analiziraju šta se dešava unutar policijskog sektora.

"Ukoliko ovom problemu ne posvete adekvatnu pažnju u što skorijem periodu, rizikuju da naše društvo i institucije postanu zarobljene od kriminogenih osoba koje ne prezaju koristiti sve dostupne kriminalne radnje u cilju sticanja što većeg profita, što je u biti i njihov jedini interes", zaključili su.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()