Zelenski: Sigurnosni sporazum EU i Ukrajine 'unaprijedit će mir i prosperitet' u Evropi

Zelenski je u posjeti Bruxellesu, nekoliko dana nakon što je EU saopćila da otvara formalne pregovore o članstvu s Kijevom, gdje će se sastati s nekim od najžešćih pristalica Ukrajine pred ruskom invazijom

27.06.2024. 18:29
  • Podijeli:
volodimir zelenski, 16 jun 2024 - foto Alessandro della Valle Keystone via AP Tanjug (3)-666f050273b73.webp Foto: Alessandro della Valle/Keystone via AP/Tanjug

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da će sigurnosni sporazum koji će biti potpisan između Kijeva i Evropske unije u četvrtak “unaprijediti mir i prosperitet" na cijelom kontinentu.

Zelenski je u posjeti Bruxellesu, nekoliko dana nakon što je EU saopćila da otvara formalne pregovore o članstvu s Kijevom, gdje će se sastati s nekim od najžešćih pristalica Ukrajine pred ruskom invazijom.

"Potpisat ćemo tri sigurnosna sporazuma, uključujući i jedan s EU kao cijelinom", kazao je Zelenski u objavi na društvenoj mreži X.

"Prvi put, taj će sporazum učvrstiti opredijeljenost svih 27 država članica da Ukrajini pruže opsežnu podršku, bez obzira na bilo kakve unutrašnje institucionalne promjene", kazao je.

Ukrajina je potpisala 17 sličnih bilateralnih sigurnosnih sporazuma, uključujući one sa Sjedinjenim Državama, Francuskom, Njemačkom, Britanijom i Japanom.

To nisu paktovi za međusobnu odbranu, nego naglašavaju obaveze ključnih zemalja da podrže Ukrajinu vojnom, finansijskom, humanitarnom i političkom pomoći tokom niza godina.

"Svaki korak koji napravimo približava nas našem istorijskom cilju mira i prosperiteta u našem zajedničkom evropskom domu", izjavio je Zelenski, prenosi AFP.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()