Demokrate razmišljaju da zamijene Joea Bidena prije predsjedničkih izbora, ovo su glavni favoriti

Debata im "otvorila oči"

30.06.2024. 07:10
  • Podijeli:
trump biden reuters-666c2c54e35ae.webp Foto: Reuters

Aktuelni predsjednik SAD-a Joe Biden nije izgledao najbolje u debati protiv kandidata za ovu poziciju iz Republikanske stranke Donalda Trumpa. Zbog toga se sve više priča o potencijalnoj zamjeni koja bi iznijela kampanju pred predsjedničke izbore.

Biden je često gubio misli, izgovarao gafove i generalno imao manje energije od Trumpa. Ubrzo nakon debate su mediji, posebno oni bliski demokratskoj stranci, krenuli pisati o potencijalnoj zamjeni za aktuelnog predsjednika.

Najveća želja, ako je vjerovati medijima iz Washingtona, Demokratske stranke je Michelle Obama, supruga bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Barack je još uvijek među najpopularnijim političarima u SAD-u, a svoja dva mandata u Bijeloj kući osvojio je ubjedljivo. Pored njega, tu je skoro uvijek i njegova supruga Michelle, koja je bila poprilično aktivna kao prva dama, ali i kada su Obame napustile Washington 2017. godine.

Međutim, Michelle je više puta javno odbijala kandidaturu, a njen fokus sada su mnogobrojne firme koje sada vodi porodica Obama. Ipak, pojedine predizborne projekcije kažu da bi ona lagano odnijela pobjedu nad Trumpom.

Puno realnija opcija je Kamala Harris, aktuelna potpredsjednica SAD-a. Harris je prva crnkinja na ovoj poziciji, a njeno uključenje u tim Joea Bidena povećalo je popularnost njegove kandidature među manjinama.

Ipak, Harris je izrazito nepopularna, čak i među demokratama. Kada se pokušala kandidovati za predsjednicu, imala je zanemarivu podršku i već do decembra 2019. godine, skoro godinu dana prije predsjedničkih izbora, napustila utrku.

Njen mandat na mjestu potpredsjednice nije pretjerano bolji, a predizborne ankete joj daju čak i manje šanse nego Bidenu, čak i nakon loše izvedbe u debati.

Još jedan od ozbiljnijih kandidata je Gavin Newsom, guverner Kalifornije. On se na ovoj poziciji nalazi od 2019. godine, a predstavlja dosta mlađeg (56 godina) i energičnijeg kandidata koji ima određen nivo popularnosti među građanima SAD-a.

Naravno, prebaciti uspjeh kojeg je imao Newsom u Kaliforniji, koja je savezna država u potpunoj dominaciji Demokratske stranke, na cijele Sjedinjene Države je težak zadatak. Analitičari kažu da je Newsom puno veći kandidat za četiri godine, a i on je više puta javno izrazio podršku za Bidena.

Među kandidatima koji bi se mogli "ugurati", ali su još uvijek nerealne opcije, još se nalaze Hillary Clinton, Bernie Sanders i Gretchen Whitmer.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()