Predsjednik VSTV-a: Mora se osigurati da dokazi iz Sky aplikacije budu zakoniti

Dodao je kako ima inicijalne informacije da se neće dugo čekati na optužnice koje imaju povezanosti sa aplikacijama Sky i Anom

16.11.2022. 12:38
  • Podijeli:
vstv_halil_lagumdzija_foto_VSTV-1664435278289.webp Foto: VSTV BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija prokomentarisao je svoju raniju izjavu o Sky aplikaciji, kada je rekao da će u narednom periodu biti poznato hoće li informacije prikupljenje preko aplikacije biti priznate kao dokazi na sudu.

Zakoniti dokazi

"Niko nije rekao da korištenje dokaza pribavljenih putem tih aplikacija nezakonito. Samo se mora voditi računa da se obezbjedi da dokazi koji potječu iz tih aplikacija budu zakoniti. Ja sam siguran da će jedan od argumenata odbrana biti i isticanje prigovora nezakonitosti dokaza. To će sigurno biti argument", izjavio je danas Lagumdžija.

On je dodao kako se taj argument koristi u dosta manjim i jednostavnijim slučajevima.

"Nažalost, često se desi da i Tužilaštva inicijalno kod prikupljanja dokaza ne da jasne argumente. Dok Sudovi kod odgovora na ta pitanja ne daju jasne odgovore. Pa onda nekada predmet 'padne' na Ustavnom sudu ili na Evropskom sudu za ljudska prava. U tom kontekstu jako je bitno da znamo da se radi o novim stvarima. I da prije svega agencije za provođenje zakona i Tužilaštva koja postupaju u ovim postupcima moraju učiniti sve da se obezbjedi zakonitost pribavljanja ovih dokaza. Ne tvrdim da to neće biti zakonito. Iskreno se nadam da hoće. I da će nam pomoći da predmeti koji će uslijediti na osnovu ove dvije aplikacije obračunamo sa kriminalom u našoj državi", poručio je Halil Lagumdžija.

On je dodao kako ima inicijalne informacije da se neće dugo čekati na optužnice koje imaju povezanosti sa aplikacijama Sky i Anom.

Povezano više od 2.000 ljudi

Inače, Sky aplikaciju je u BiH koristilo više od 2.000 ljudi povezanih s kriminalom i korupcijom.

Lagumdžija je učesnik šeste godišnje konferencije Prvosudnog foruma za BiH koja se održava danas i sutra na Jahorini o temi "Odlučivanje u krivičnim predmetima organizovanog kriminala - standardi korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama".

Konferencija okuplja predstavnike Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sudova i tužilaštava u BiH, Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), međunarodnih organizacija, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava i advokate.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()