Poljaci pisali o Mostaru i Starom mostu: Još se vide ožiljci rata

Dotakli su se historijske prošlosti kroz koju je prošao ovaj grad, a u prvi plan su istakli multietničnost koja ga krasi

26.10.2023. 16:33
  • Podijeli:
mostar-osvjezenje-neretva-anadolija.jpg

Večeras će u Mostaru Zrinjski i Legija odmjeriti snage u sklopu 3. kola Konferencijske lige, a uoči tog meča poljski tim je napravio lijepu priču o gradu na Neretvi koji ih je ostavio bez teksta.

"Balkanska duša, mješavina istočnih i zapadnih utjecaja, bolna prošlost, dugo očekivani preporod", ovim su riječima Poljaci započeli predstavljanje Mostara.

Dotakli su se historijske prošlosti kroz koju je prošao ovaj grad, a u prvi plan su istakli multietničnost koja ga krasi.

"Osmansko carstvo, Austro-Ugarska, Kraljevina SHS, SFR Jugoslavija i Jugoslavija vladali su ovim gradom kroz stoljeća. U neposrednoj blizini se nalaze džamija te katoličke i pravoslavne crkve. Najveću etničku grupu čine Hrvati katolici kojih ima malo preko 40 posto, no to je naznatno u odnosu na Bošnjake muslimane. Od 1992. do 1995. godine Mostar je bio poprište sukoba između balkanskih naroda. Zbog toga je u značajnoj mjeri oštećen historijski dio grada. Najromantičnije i najpopularnije mjesto za turiste je Stari most koji datira iz 16. stoljeća, a koji se proseže preko lijepe i brze rijeke Neretve.

Stoljećima je bio simbol pomirenja između Istoka i Zapada - kako kršćanstva i islama, tako i Hrvata katolika i Bošnjaka muslimana. Ovaj simbol je namjerno uništila hrvatska vojska tokom rata u BiH 9. novembra 1993. godine.

Godine 2005. ponovo je otvoren i uvršten na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Mostar se sada rađa i prevladava mračna ratna vremena. Još uvijek ima mnogo napuštenih zgrada s tragovima metaka i eksplozija, ali njegovi stanovnici žele živjeti u sadašnjosti", poručili su iz Legije u tekstu o Mostaru.

Poljski viceprvak pisao je i o stadionu Pod Bijelijm Brijegom za koji su naveli da ga je prije rata koristio gradski rival Zrinjskog, mostarski Velež.

Susret između Zrinjskog i Legije starta u 21 sat, a tekstualni prijenos možete pratiti na portalu Klix.ba.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()