Plate u IT sektoru u BiH nekoliko puta premašuju prosjek

Predviđa se da ova industrija u budućnosti ima potencijal za još veći rast

15.03.2023. 20:55
  • Podijeli:

IT sektor u Bosni i Hercegovini donosi oko 500 miliona KM prihoda godišnje, a prema nekim procjenama ovaj sektor zapošljava oko 8.500 radnika.

Predviđa se da ova industrija u budućnosti ima potencijal za još veći rast.

Takođe, razvoj informacionih tehnologija jedan je od načina da se BiH uključi u moderne svjetske trendove.

Osim što spada u jedno od najtraženijih, programiranje je i jedno od najplaćenijih zanimanja. Iako programeri nerado pričaju o visini zarade, procjene su da prosječna plata programera iznosi oko 2.000 maraka, pa sve do nevjerovatnih 6.000, za one iskusnije.

"Ja bih rekao da su plate u IT sektoru nekoliko puta premašuju prosječnu platu u Republici Srpskoj. Što se tiče visina plata po pozicijama mislim da su dosta ujednačene. Vidimo neke trendove tako da možemo reći da su senior programeri, izuzetno plaćeni....i projekt menadžeri", kaže Bojan Šukalo, direktor HTEC kancelarije u Banjaluci.

Velika zarada, znači i veliko iskustvo i znanje. Iako programer ne mora nužno da ima fakultetsku diplomu, kursevi ipak ne nude dovoljno znanja za neke ozbiljnije projekte.

"Kursevi kako kursevi koji traju od tri do šest mjeseci su kursevi samo sa bejzik varijantom i taj nivo nije dovoljno profitabilan u samom startu....to sad sve zavisi od samog početnika", ističe Danijel Bilić, programer.

IT sektor je pomjerio i izbrisao gotovo sve granice stvorivši tako brojne prilike za mlade da svoje znanje unovče u zapadnim zemljama.

"Odlučio sam se za karijeru u programiranju jer sam oduvijek bio fasciniran tehnologijom i beskrajnim mogućnostima koje ona pruža, a uz sve to je veoma unosno jer je programiranje potrebno danas skoro svakoj industriji. Ja danas i ne vidim velike razlike između tržišta Balkana i Njemačke, jer se u obje zemlje rade veliki projekti, a i u segmentu zarade danas je to poprilično nivelisano", kazao je Milovan Vranješ, software engineer.

A da ne zaostajemo za drugim zemljama, potvrdili su u najvećoj tehnološkoj kompaniji u BiH.

"Mislim da je upravo HTEC grupa jedan dobar primjer da se pokaže da ne zaostajemo, već da prednjačimo. HTEC je dobio i jednu od najvećih investicija za ovaj dio Evrope i uopšte u Evropi, kad govorimo o servisni inženjerskim kompanijama. Rekao bih da je tržište dobro pozicionirano u smislu radne snage i kvaliteta te radne snage, i da država već radi dodatne korake kako bi ono bilo dodatno stimulisano", dodao je Šukalo.

Jedno je sigurno, Bosna i Hercegovina mora iskoristiti potencijal ovog sektora koji najviše prihoda ostvaruuje iz inostranstva, odnosno od izvoza, i to ga upravo čini jednim od najvećih ekonomskih potencijala ove zemlje.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()