Planirani popis i poljoprivredi moraju obavljati nadležna entitetska tijela

Košarac je istakao da će popis biti dobra osnova za kreiranje razvojnih poljoprivrednih politika, budući da će podatke na adekvatan način moći koristiti nadležna ministarstva u Republici Srpskoj i FBiH

23.05.2023. 15:45
  • Podijeli:
poljoprivreda sjetva setva 02_Una TV-1667481481269.webp Foto: Una TV

Planirani popis u poljoprivredi u BiH od 2023. do 2026. godine mora se obavljati tako da u Republici Srpskoj ovaj proces vrše njena nadležna tijela, a u Federaciji BiH,  tog entiteta, naglašeno je tokom sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Save Minića i resornog ministra FBiH Kemala Hrnjića.

Tokom današnjeg razgovora u Sarajevu Košarac je obavijestio Minića i Hrnjića da će se u četvrtak, 25. maja, na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara naći tačka koja se odnosi na poljoprivredni popis, odnosno formiranje interresorne radne grupe za pripremu akcionog plana za njegovo sprovođenje.

Košarac je istakao da će popis biti dobra osnova za kreiranje razvojnih poljoprivrednih politika, budući da će podatke na adekvatan način moći koristiti nadležna ministarstva u Republici Srpskoj i FBiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Sagovornici su se osvrnuli i na eventualno donošenje privremenih zaštitnih mjera kada je u pitanju uvoz poljoprivrednih proizvoda. Košarac je naglasio da formalni predlagači ovih mjera Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa moraju biti nadležna entitetska ministarstva i vlade Republike Srpske i Federacije BiH.

"Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nije i neće biti centralni organ, niti će predlagati bilo kakve mjere iz sektora poljoprivrede, bez prethodne inicijative nadležnih ministarstava i vlada Republike Srpske i Federacije BiH", dodao je on.

Na današnjem sastanku razgovarano je o usaglašavanju određenih propisa i akata sa legislativom EU i direktivama koje je BiH preuzela, pri čemu je Košarac naglasio potrebu da se u svim procesima očuva ustavna nadležnost entiteta.

Ministri su razmijenili mišljenja i o mogućnostima analize primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te drugih ugovora, s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

Razgovarano je i o načinu definisanja IPARD strukutre, kako bi se omogućilo povlačenje više finansijskih sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

"Ta sredstva bila bi usmjerena za podršku i pomoć razvoju poljoprivrede Republike Srpske i FBiH, s naglaskom na činjenicu da smo definisali stav da to neće podrazumijevati centralizaciju", istakao je Košarac.

On je informisao sagovornike o postojećoj praksi redovnih konsultacija i sastanaka, koje održava sa resornim ministrima iz Republke Srpske i Federacije BiH, s obzirom na činjenicu da je poljoprivreda u primarnoj nadležnosti entiteta, a da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ima isključivo koordinišuću ulogu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()