Ovo gradilište u srcu Bosne i Hercegovine parira Koridoru 5C

Izgradnja ove ceste će rasteretiti i ubrzati saobraćaj ne samo kroz cijelu Srednju Bosnu, već će olakšati komunikaciju cijele Krajine sa Sarajevom i centralnim dijelovima BiH

29.02.2024. 10:50
  • Podijeli:
Lasva_nevicPolje_foto_YT-65e02308ef294.webp Foto: YouTube/@NerminLeto

Javnost u BiH najviše je zaokupljena gradnjom autoputa na Koridoru 5C.

No, u toku je gradnja još jedne saobraćajnice koja je od izuzetne važnosti. Riječ je o brzoj cesti kroz Srednju Bosnu koja je jedan od najprometnijih pravaca u našoj zemlji, piše BiznisInfo.ba.

Izgradnja ove ceste će rasteretiti i ubrzati saobraćaj ne samo kroz cijelu Srednju Bosnu, već će olakšati komunikaciju cijele Krajine sa Sarajevom i centralnim dijelovima BiH.

Osim toga, riječ je o jednom od razvijenijih krajeva BiH u kojem posluje veliki broj privrednih subjekata.

Radi se o brzoj cesti Lašva-Travnik-Jajce koja će se spajati sa Koridorom 5C ispod Zenice. U toku je gradnja dionica od Viteza do Nević Polja.

Koliko ovo gradilište izgleda impozantno vidi se na snimku koji je u srijedu, 28. februara, objavio Nermin Leto na svom Youtube kanalu:

Inače, ugovor za izgradnju dionice Vitez – Nević Polja potpisan je u aprilu 2022. sa firmom Hering d.d. Široki Brijeg. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74.904.570 KM sa uračunatim PDV-om.

Dužina sekcije ceste Lašva – Nević Polje je 4,8 kilometara, a na ovoj sekciji grade se četiri mosta i jedan vijadukt. U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste predviđena je i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji s trupom ceste.

Izgradnja ove brze ceste u dužini od 24,3 kilometra podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) – petlja Nević Polje.

Cilj izgradnje ove dionice jeste povezati zapadnu BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu, preko Ključa, Jajca, s centralnim dijelom na Koridoru 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()