Ostavljanje djece u automobilu i na deset minuta može biti kobno!

Apel roditeljima na dodatni oprez kada je riječ o visokim temperaturama

04.07.2023. 08:36
  • Podijeli:

Temperatura vazduha u automobilu može dostići opasne nivoe i tokom ugodnih vanjskih temperatura. Osnovno pravilo - ne ostavljati dijete samo u automobilu.

Sindrom zaboravljenog djeteta je stvaran i može se dogoditi bilo kome i nažalost, takve situacije kod nas su sve češće.

Nakon tragične smrti dječaka ostavljenog u pregrijanom automobilu u Sloveniji, pitali smo pedijatre i o drugim posljedicama koje sa sobom nosi ostavljanje male djece u automobilu.

Koliko puta ste na kratko izašli iz automobila u pekaru, apoteku ili market, a ostavili malu djecu u automobilu. Pod izgovorom - brzo ću ja, jer je vađenje i vraćanje u autosjedalicu nerjetko zamarajuće? Branka Mijatović, majka dvoje mališana - nikada.

“Uvijek ili muž ili ja ostanemo u autu sa njima, nikada nismo bili u situaciji da ih same ostavimo, posebno kada su vrućine. Mislim da je to jako opasno i baš zbog tih slučajeva koje čitamo ne pada mi na pamet da radim takve stvari. Ako izlazimo izlazimo svi, ako jedno spava, kao što smo nedavno imali slučaj da je dječak morao doktoru djevojčica je spavala jedno je ostalo s njom u autu I čekamo. Nikad ih ne ostavljamo same", priča nam Branka.

Ostavljanje u automobilu i na deset minuta na visokim temperaturama može biti kobno. Djeca veoma često mogu doživjeti toplotni udar, jer unutrašnja temperatura u automobilu može biti i do 20 stepeni iznad spoljašne, što za posljedicu ima opekotine i oštećenje mozga.

“Velika je razlika između dojenčeta i malo većeg djeteta. Simptomi su raznoliki. Vama će se dijete od 3, 4 godine požaliti na glavobolju, crveno je u licu, nije zainteresovano za igru, dok kod doječenta ćete vidjeti da je plačljiv, nije raspoložen i pelena će biti manje teška, jer manje uzimaju tečnosti i iz tog neraspoloženja dijete u prelazi u mir, spavanje", objašnjava pedijatrica Dijana Koščica.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()