Oružane snage BiH slave punoljetstvo: U kasarni kod Sarajeva izložen dio naoružanja

Između ostalog, u kasarni je izvršeno postrojavanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

30.11.2023. 14:44
  • Podijeli:
OSBiH_godisnjacia_osnivanje_foto_AA (30)-6568894d07d5c.webp Foto: AA

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ministarstvo odbrane započeli su nizom događaja obilježavanje 18. godišnjice uspostavljanja Oružanih snaga, a tim povodom u kasarni u Rajlovcu izložen je i dio opreme sa kojim vojska raspolaže.

Između ostalog, u kasarni je izvršeno postrojavanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a tim povodom govor su održali brojni zvaničnici uključujući i Denisa Bećirovića te Željka Komšića kao i ministra odbrane Zukana Heleza.

Paralelno s tim, na poligonima oko kasarne izložena je i oprema Oružanih snaga koja uključuje helikoptere, tenkove, haubice, transportere kao i sistem protivzračne odbrane Buk.

Uoči postrojavanja i početka obilježavanja godišnjice uspostavljanja Oružanih snaga, sastanak sa ministrom odbrane održala je i Delegacija EU na čelu sa Johannom Sattlerom kao i direktoricom Evropske službe za vanjske poslove Angelinom Eichhorst.

Sastanak čelnika Ministarstva odbrane BiH i delegacije EU prethodi o jedanašnjoj ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila, koja će biti upriličena u kasarni OS BiH "Rajlovac". Riječ je o donaciji koju Evropska unija u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir (EPF) u vrijednosti od 10 miliona eura donira Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

"Deminerska i sanitetska vozila koja danas dobijamo daju dodatnu vrijednost našim sveukupnim deminerskim kapacitetima i sposobnostima. Donacija našem deminerskom bataljonu nam je jako bitna, pogotovo što je došla u čas kada slavimo Dan Oružanih snaga BiH", rekao je ministar Helez, te dodao da Oružane snage BiH žele da budu regionalni lideri u procesu deminiranja.

Pohvalio je aktivnosti Evropske unije, kao i NATO-a, što su kroz svoje vojne i političke mehanizme jednoglasnom odlukom doprinijeli produžetku misije Althea EUFOR-a u BiH, rekavši da EUFOR ima važnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti. Također je istakao nužnost jačanja dinamike ispunjavanja 14 prioriteta za početak pregovora za članstvo u EU.

"Oružane snage BiH su najbolje integrirani dio društva, i želio bih da i cijela Bosna i Hercegovina funkcionira kao Oružane snage BiH", zaključio je Helez.

Direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst je naglasila da je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom, koja je zemlja kandidat, na odličnom nivou, te izrazila želju za nastavkom još većeg i snažnijeg angažmana kako sa Bosnom i Hercegovinom tako i Oružanim snagama BiH.

"Po prvi put je korišten ovaj instrument pomoći i drago mi je da danas možemo pružiti ovakvu vrstu podrške Oružanim snagama BiH", istakla je Eichhorst i te dodala da se raduje današnjoj ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()